26/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου κατά τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που συνδιοργανώνεται από τον ΟΠΑΠ Κύπρου και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα



Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
κατά τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που συνδιοργανώνεται από   
τον ΟΠΑΠ Κύπρου και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα
(Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, 26 Ιουνίου 2013, 12.00 μ.)


Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, βλέπουμε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, δεκαέξι χρόνια μετά την ίδρυσή του, να λειτουργεί σε κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως αρμόζει σε ένα επιστημονικό κέντρο παρόμοιας εμβέλειας. Η μεταστέγασή του, αποτέλεσε επιτακτική λειτουργική ανάγκη αλλά και ηθική απόκριση της Πολιτείας, έτσι που να είναι ανάλογη των άριστων υπηρεσιών που προσφέρει προς την κοινωνία και τον άνθρωπο. Οι δραστηριότητές του, επεκτάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές παθήσεις.

Ιδρύματα όπως το Καραϊσκάκειο, το οποίο προάγει την επιστημονική γνώση και προσφέρει ανιδιοτελώς στον πάσχοντα συνάνθρωπο, μας καθιστά περήφανους. Αποτελεί, αναμφισβήτητα ένα κόσμημα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Είναι ένα θαυμαστό επίτευγμα του Κυπριακού λαού, ο οποίος διαπνέεται από αισθήματα αλτρουϊσμού, αλληλεγγύης και αγάπης προς το συνάνθρωπο.
 
Η ανιδιοτελής προσφορά, ο εθελοντισμός και η εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας, αποτελούν τον πυρήνα κάθε υγιούς κοινωνίας.  Στις μέρες μας που ο λαός μας δοκιμάζεται λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, σήμερα που οι απαιτήσεις στον τομέα της υγείας συνεχώς αυξάνονται και οι ηθικές αξίες περιθωριοποιούνται, η συνεργασία οργανωμένων κοινωνικών συνόλων με το κράτος, καθίσταται αδήριτη ανάγκη. Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ανθρώπινα δράματα. Σ’ ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος, καμία ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει. Καμία ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται σε χρήμα. Όλοι οι ασθενείς, πρέπει να απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ή οικονομικής τους επιφάνειας. Αυτό είναι πολιτισμός, τούτο πρεσβεύει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και γι’ αυτόν τον λόγο το στηρίζουμε.   

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, προσφέρει ελπίδα ζωής από το 1996 και σήμερα, έχει ήδη καταχωρημένους πέραν των 120.000 εθελοντών δοτών. Σ’ αυτό έχει συμβάλει και το Υπουργείο Άμυνας έμπρακτα, έχοντας καταγράψει αρκετά από τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ως εθελοντές δότες. Μερικοί μάλιστα, είχαν την ευλογία και την τύχη να προσφέρουν μόσχευμα σε συνανθρώπους μας.

Το έναυσμα, δόθηκε με την παλλαϊκή τότε προσπάθεια εξεύρεσης δότη για τον μικρό Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος σήμερα, ανταποδίδει αυτή την αγάπη του κόσμου με παρόμοιες αλτρουιστικές πράξεις και τιμά το Στράτευμα με την υπηρεσία του. Δεκατρία χρόνια μετά, σκυτάλη αφύπνισης της κοινωνίας μας, αναλαμβάνει ο 5χρονος Γιώργος Φιλιππίδης ο οποίος δίνει τη δική του μάχη για τη ζωή. Σ’ αυτή του την προσπάθεια, η ανιδιοτελής ανταπόκριση του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, ήταν συγκινητική.
Τα δύο αυτά περιστατικά αλλά και πολλά άλλα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεικνύουν την ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας, την ανάγκη συστράτευσης και συμπαράστασης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Και εδώ είναι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο με στήριξη της όλης προσπάθειας. Τα καλούμε και σήμερα να προβάλουν, να διαφωτίσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γιατί παρόμοιες παθήσεις, απαιτούν συλλογική προσπάθεια. Απαιτούν όπως όλοι γίνουμε δότες μυελού των οστών.       

Ως Υπουργείο Άμυνας, δηλώνουμε παρόν, συνοδοιπόροι και σύμμαχοι ζωής σε αυτή την εκστρατεία που είχε την ευγενή πρωτοβουλία να συνδιοργανώσει ο ΟΠΑΠ Κύπρου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Το λογότυπό του για στήριξη κάθε προσπάθειας, βρίσκει σήμερα εφαρμογή σε ένα ευρύ πεδίο δράσης, προσφοράς και υποστήριξης, ακόμα και σε προσωπικούς αγώνες και ανθρώπινες δοκιμασίες.

Παράλληλα, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας και στηρίζουμε το εκπληκτικό έργο που επιτελεί το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, με από κοινού διοργάνωση αιμοληψιών και εκστρατείες ενημέρωσης μέσω της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ. Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας, πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, να παραμείνει ενεργός πυρήνας αρετής και έμπρακτης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Το Ίδρυμα αυτό, καθώς και το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του, μας καθιστά περήφανους γιατί η μικρή μας Κύπρος, μέσα από σκληρές, επίπονες και συντονισμένες ενέργειες, κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως. Με τη στήριξη της Πολιτείας και άλλων μη Κυβερνητικών Οργανισμών και φορέων, κινείται πάνω σε καινούργια βάση, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τους στόχους και το όραμά του.

Σας ευχαριστώ όλους για την ανιδιοτελή προσφορά σας. Σας ευχαριστώ γιατί δίνετε κουράγιο και στήριξη στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Γιατί δίνεται ελπίδα ζωής.