26/6/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με

τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να μείνουν στάσιμες μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας, για αυτό και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας με όραμα, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου.
Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε το πρωί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κώστα Χριστοφίδη, με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, με ακαδημαϊκούς και στελέχη της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι κατά τη συνάντηση έχει συζητηθεί η συνεργασία που υπάρχει μέχρι σήμερα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.
«Οι ραγδαίες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο στον τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της έρευνας, έχει αναγάγει τη γνώση σε κυρίαρχο αγαθό» είπε ο Υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Για αυτό και επιβάλλονται ανατροπές και αναθεωρήσεις στη βάση μιας συνεχούς επιμόρφωσης, εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης της εκπαίδευσης η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη μιας κοινωνίας με όραμα. Οι Ένοπλες μας Δυνάμεις και τα στελέχη της δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι, στάσιμοι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και πιστεύω ότι το ανώτατο πανεπιστημιακό μας ίδρυμα, με τους αξιόλογους του επιστήμονες, έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ανέφερε ότι κατά την κοινή τους συνάντηση  έχουν εντοπιστεί οι τομείς συνεργασίας οι οποίοι θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν με το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως είναι η συμμετοχή στελεχών της ΕΦ στα προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πάνω από όλα, πρόσθεσε, «είναι  η παροχή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα που ενδιαφέρουν την ΕΦ, η διεξαγωγή έρευνας από κοινές ομάδες τόσο του ΠΚ όσο και της ΕΦ.  Και εδώ θέλω πραγματικά να σας πω ότι μέσα από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα το κράτος μπορεί να έχει τεράστιες εξοικονομήσεις. Και είναι αυτά τα προγράμματα πολύ σημαντικά γιατί αφορούν και θέματα ασφάλειας».
Ο κ. Φωτίου ακολούθως ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τους συνεργάτες του για τη βούληση τους να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. «Γιατί πάνω από όλα πιστεύω ότι είναι για όφελος της Κύπρου» τόνισε.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή είναι τέτοιες που πραγματικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να μας βοηθήσει μέσα από τις γνώσεις των αξιόλογων Κύπριων καθηγητών ώστε να αναδείξουμε αυτόν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου μας, ιδιαίτερα αυτή την ευαίσθητη περίοδο - ιδίως με τα όσα συμβαίνουν στην ΝΑ Μεσόγειο- και ακόμη με τα όσα εμείς σχεδιάζουμε με τα θέματα ενέργειας» κατέληξε.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου στις δικές του δηλώσεις είπε: «Ευχαριστώ τον Υπουργό και τον Αρχηγό για αυτή τη συνεργασία την οποία κτίζουμε σε περισσότερο βάθος. Θέλω να επισημάνω ότι αυτός που θα είναι κυρίαρχος στην περιοχή τα επόμενα χρόνια είναι αυτός που θα κυριαρχήσει στην έρευνα, στην τεχνολογία, την καινοτομία. Κυρίως στις νέες τεχνολογίες. Είναι κυρίως αυτός που θα καθορίσει και την ημερήσια διάταξη της ιστορίας».
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ως Πανεπιστήμιο είναι έτοιμοι να συνεργαστούν σε πάρα πολλούς τομείς με την ΕΦ. «Έτσι κι αλλιώς» είπε, «η ΕΦ είναι κομμάτι της ψυχής μας.  Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε όλη την τεχνογνωσία την οποία διαθέτουμε».
Πρόσθεσε ότι πέρα από θέματα υψίστης τεχνολογίας, πρέπει να δούμε και τα θέματα της γεωπολιτικής, για παράδειγμα πώς μεταφράζουμε τον κόσμο γύρω μας. «Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης το οποίο μαζί με την ΕΦ θα το δούμε τους επόμενους μήνες», ανέφερε.
26/6/2013