26/6/13

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ κ. ΙΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ



ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
 ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
κ.  ΙΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
 ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


 


Το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό, τόσο ως προς την αιτιολογία του όσο και ως προς την αντιμετώπιση του, που επηρεάζει τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας, τη συνοχή των κοινωνικών δεσμών, τη δομή και την προοπτική της παγκόσμιας κοινωνίας.

Η καθιέρωση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1987 της 26ης Ιουνίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, έχει τεράστια σημασία. Είναι μια μέρα νίκης στον αγώνα ενάντια στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης και των επιπτώσεων της στη δημόσια υγεία. Είναι μια μέρα απολογισμού για όλους εκείνους τους φορείς που καθημερινά δίνουν μάχη ενάντια στην υποδούλωση και στη σκλαβιά των παραισθήσεων. Με διάφορες εκστρατείες και δράσεις η μέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση, προβληματισμό και συνάμα κινητοποίηση όλης της ανθρωπότητας για προστασία από τα πλοκάμια του λευκού θανάτου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες οι οποίες αναδεικνύουν γενικά αυξητικές τάσεις στη χρήση παράνομων ουσιών και ιδιαίτερα τη ραγδαία εξάπλωση τους μεταξύ των νέων. Από το 2004 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Κύπρο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά 142 θάνατοι από ναρκωτικά, γεγονός που προκαλεί θλίψη και συνάμα δημιουργεί την υποχρέωση να εστιάσουμε κάθε προσπάθεια μας στην άμεση αντιμετώπιση του σύνθετου, επίκαιρου και οξύτατου αυτού φαινομένου.

Η πολυπλοκότητα της χρήσης και διάδοσης ναρκωτικών απαιτεί να ακολουθηθεί μια σφαιρική και σταθερή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Απαιτεί να αντιμετωπίσουμε το χρήστη ναρκωτικών ως άτομο που έχει ανάγκη θεραπείας και όχι ως ένα κοινό εγκληματία. Επίσης, απαιτείται να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για πάταξη των παράνομων κυκλωμάτων και δίωξη των εμπόρων και διακινητών, καθώς και την προσαγωγή, όσων ενέχονται σε αυτά, ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης καθώς και τη μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή εγρήγορση σε αυτό τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας. Επιδίωξή μας είναι, η συνεχής ενίσχυση και ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών τόσο με καλά εκπαιδευμένο, με εμπειρίες και ικανότητες προσωπικό όσο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καθιστώντας την ικανή να αντεπεξέρχεται στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελεί. Στόχος μας είναι, επίσης, η καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά με ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς.

Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αποτελεί μια ακόμη αφετηρία για την ολοκλήρωση του στόχου, μέσα από τη συλλογική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων μας. Πολιτεία, φορείς, οργανώσεις, πολίτες, οφείλουμε να συμμετέχουμε, να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο αυτό, τόσον προληπτικά όσον και κατασταλτικά.