26/6/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Νομικών για το Πόθεν Έσχες



26/6/2013
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου παρέστη σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου συζητήθηκε η τροποποίηση του Άρθρου 15 του Συντάγματος που αφορά στο Πόθεν Έσχες.



Η Κυβέρνηση, ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Υπουργός, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εφαρμογή του Πόθεν Έσχες, δηλαδή την υποχρέωση των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, «για σκοπούς ελέγχου στο πλαίσιο μέτρων κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Η Κυβέρνηση, είπε, προώθησε στη Βουλή σχετική τροποποίηση του Άρθρου 15 του Συντάγματος «ώστε να καταστήσει δυνατή και δικαστικώς επιτρεπτή τη ρύθμιση και την υποχρέωση από αυτούς τους πολιτειακούς αξιωματούχους τόσο για να υποβάλουν τις δηλώσεις περιουσίας όσο και τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των δηλώσεων αυτών». Τα δύο σχετικά τροποποιητικά νομοσχέδια, ρυθμίζουν, επίσης, τη διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων, «με τη σύσταση ειδικής επιτροπής από λογιστές, η οποία τεχνοκρατικά θα ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων αυτών».

Σήμερα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στην νομοθεσία, «η οποία τελικά κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματική, καθότι το ζήτημα που αφορά στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων είχε κριθεί προγενέστερα από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικό».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «μια ενέργεια γενικότερης αναθεώρησης του Συντάγματος, έχοντας υπόψη ότι παραμένει και ανοικτό το ζήτημα του Κυπριακού και το γεγονός ότι βάσει της πολιτικής μας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι όπως αυτή συστάθηκε στη βάση του συντάγματος του 1960, θα έστελνε εντελώς λανθασμένα μηνύματα». Είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη, συνέχισε, και «νομίζω ότι είναι αντιληπτό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου». Γι’ αυτό, σημείωσε, για χρόνια τώρα, τροποποιήσεις του Συντάγματος γίνονταν μεμονωμένα και μόνο εκείνες που κρίνονταν ως απολύτως αναγκαίες, για σκοπούς λειτουργίας του κράτους: «Γι’ αυτό η τροποποίηση του Άρθρου 15 κρίνεται αναγκαία γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να υπερπηδήσουμε το πρόβλημα που δημιουργείται μετά από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

«Έχω ζητήσει», πρόσθεσε, «όπως τόσο η τροποποίηση του Συντάγματος όσο και οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας, αν είναι δυνατό να ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής ενόψει και των διορισμών των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, είτε αυτών των οποίων λήγει η θητεία τους τον Ιούλιο είτε αυτών που θα αντικατασταθούν αν ψηφιστεί η νομοθεσία που θα εναρμονίζει τη θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από ένα νέο εκλελεγμένο Πρόεδρο. Έτσι έχω ζητήσει όπως εγκριθούν τα νομοσχέδια ώστε να υπάρχει η υποχρέωση στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων να καταθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με βάση τη νομοθεσία που θα ισχύει μετά την τροποποίηση του Συντάγματος».

Με βάση τα νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσουμε, κατέληξε, καθορίζεται η υποχρέωση δημοσιοποίησης του Πόθεν Έσχες μαζί με την έκθεση της επιτροπής για το Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία θα βασίζεται στην έκθεση των λογιστών αναφορικά με τον έλεγχο της δήλωσης περιουσίας.