26/6/13

Ομιλία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Άντρης Αναστασιάδη σε συνέντευξη Τύπου 26/06/2013

«Απολογισμός του τέταρτου έτους λειτουργίας του Ταμείου Υποτροφιών
της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου»

Με πολλή χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου της οποίας έχω τώρα την τιμή να είμαι Επίτιμη Πρόεδρος.

Η Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου δημιουργήθηκε αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μέσα από τα πολλά προβλήματα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ξεχώριζε η ανάγκη να βοηθηθούν τα παιδιά, κυρίως τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά των αγνοουμένων και των παθόντων. Μπροστά σε αυτή την πτυχή της κυπριακής τραγωδίας οι Κύπριοι και οι Έλληνες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, δεν έμειναν ασυγκίνητοι. Άρχισαν να συλλέγουν χρήματα τα οποία έστελναν σε ειδική επιτροπή υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά της Κύπρου.

Με την πάροδο των χρόνων, όμως, η βοήθεια επεκτάθηκε σε ένα ευρύτερο φάσμα παιδιών που είχαν ανάγκη με αποτέλεσμα να συσταθεί, στις 16.7.1987, επίσημα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου.

Με βάση την απόφαση Επίτιμη Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Πρώτη Κυρία, σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας. Μέλη της Επιτροπής επελέγησαν αξιωματούχοι κρατικών φορέων οι οποίοι λόγω αρμοδιότητας μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, τη Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τον Διευθυντή Υπηρεσίας Μερίμνης Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων και από τον Διευθυντή Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων.

Τα παιδιά εντάσσονται στο Σχέδιο με αίτηση των γονιών ή κηδεμόνων τους προς την Επιτροπή νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στους Κανονισμούς Λειτουργίας της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα κριτήρια δικαιούχοι της βοήθειας είναι όλα τα παιδιά τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία «Λήπτης Δημοσίου Βοηθήματος» και βοηθούνται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και άλλες περιπτώσεις που αποφασίζεται ότι χρήζουν βοήθειας από την Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου. Τα παιδιά βοηθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Οι λογαριασμοί της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου τηρούνται από το Γενικό Λογιστήριο και ελέγχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή εκτός από την οικονομική στήριξη προσπάθησε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών αυτών και καθιέρωσε τον θεσμό των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό καθώς και τη φιλοξενία παιδιών του Σχεδίου σε κατασκηνώσεις στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο επέκτασης της κοινωνικής προσφοράς προς τα παιδιά του Σχεδίου η Επιτροπή αποφάσισε την ίδρυση του Θεσμού Υποτροφιών. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε πάνω σε μελέτη που έγινε το 2009 για τον σκοπό αυτό.

Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, η Επιτροπή απευθύνθηκε:

• σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρηματίες με γνωστή κοινωνική προσφορά, με την προσδοκία να συμβάλουν στην προσπάθεια της Επιτροπής για τη δημιουργία του συγκεκριμένου θεσμού, και

• σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, κολέγια και επαγγελματικές σχολές με την προσδοκία να προσφέρουν στα παιδιά του Σχεδίου, που θα εξασφαλίσουν εγγραφή σε αυτά, μείωση διδάκτρων, πλήρη ή/και μερική υποτροφία, ή ακόμη και την εισαγωγή τους, εάν ενδείκνυται, με ειδικά κριτήρια.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Ταμείου Υποτροφιών υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, και θα ήθελα να απευθύνω εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους εσάς που πιστέψατε στον θεσμό αυτό και προσφέρετε τη βοήθεια και την αγάπη σας. Κατά την τελευταία ακαδημαϊκή περίοδο 2012-13 δόθηκε η ευκαιρία σε 35 παιδιά του Σχεδίου να ενισχυθούν από τον θεσμό των υποτροφιών.

Η οικονομική βοήθεια που παρέχετε στην Επιτροπή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι συμβάλλετε ενεργά στη συμπλήρωση των προσπαθειών του κράτους για την καθιέρωση μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους, και ειδικά για τα παιδιά του Σχεδίου που έχουν πληγεί περισσότερο από τη φοβερή κρίση που περνά η χώρα μας, δίνοντάς τους τη μοναδική ευκαιρία που έχουν για ένα καλύτερο αύριο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω και στον Πρέσβη της φίλης χώρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Liu Xinsheng που προσέφερε, ειδικά για τα παιδία του Σχεδίου Υποτροφιών, δύο πλήρεις υποτροφίες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι υποτροφίες αυτές ανοίγουν νέους ορίζοντες στους νέους μας δίδοντάς τους τη μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για ανώτερες σπουδές στη χώρα του μέλλοντος, την Κίνα.

Είμαι βέβαιη ότι, με τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση στους δύσκολους καιρούς που περνά ο τόπος μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά του σχεδίου τη δυνατότητα να ονειρεύονται, να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, μέσα από την οικονομική ενίσχυση που χρειάζονται για ανώτερη μόρφωση.

Δίδω τώρα τον λόγο στη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου κα Ρέα Γεωργίου η οποία θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το τέταρτο έτος λειτουργίας του θεσμού υποτροφιών για τα παιδιά του Σχεδίου.