26/6/13

Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων 26/06/2013

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας,
Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Θέλω να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Στις 22 Απριλίου 2010 η Βουλή των Αντιπροσώπων όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων, ως ημέρα τιμής αλλά και υπόμνησης της συμπαράταξης του Κοινοβουλίου και της Πολιτείας ευρύτερα στον μακροχρόνιο αγώνα των συγγενών για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων. Το θέμα αυτό, οι αγνοούμενοι τόσο της τουρκικής εισβολής όσο και των γεγονότων της περιόδου 1963-64, αποτελεί αναμφισβήτητα την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Θα πρέπει όλοι να παραμείνουμε δεσμευμένοι μέχρι τέλους στην προσπάθεια για τερματισμό του δράματος που βιώνουν επί δεκαετίες οι οικογένειες τους.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των αγνοουμένων εισήλθε σε νέα φάση, αφού μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας των ειδικών επιστημόνων που δρουν στο πλαίσιο των όρων εντολής της Διερευνητικής, καθώς και της ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, εντοπίστηκαν τα σημεία ταφής δεκάδων αγνοουμένων και διακριβώθηκε η ταυτότητά τους.

Οι νέες διευθετήσεις που έχουν γίνει, παρά τις συζητήσεις που προκάλεσαν, φαίνεται να διασφαλίζουν τη συνέχιση των διαδικασιών ταυτοποίησης. Αυτό οδήγησε και οδηγεί στην παράδοση των οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων και στην τέλεση, με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση, της κηδείας τους, με απόδοση και των οφειλόμενων τιμών από την Πολιτεία. Παρόλα αυτά η τύχη των περισσότερων αγνοουμένων δεν έχει ακόμα διακριβωθεί αφού, παρά το γεγονός ότι έχουν επιλυθεί οι διαφορές που υπήρχαν όσον αφορά στη διαδικασία και στον έλεγχο του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παρεμποδίζει την έρευνα σε σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν στρατιωτικές ζώνες. Η δική μας πλευρά αξιώνει την τήρηση από την Τουρκία των όσων διαλαμβάνονται στη σχετική με το θέμα των αγνοουμένων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας, να επιτρέψει δηλαδή τη διεξαγωγή πραγματικής έρευνας σε κάθε γεωγραφικό σημείο όπου υπάρχει πληροφορία για τάφους αγνοουμένων και περαιτέρω να θέσει στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής όλες τις σχετικές πληροφορίες που κατέχει για πιθανούς χώρους ταφής.

Αγαπητοί συγγενείς των αγνοουμένων,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με τα σχετικά ψηφίσματά της, αλλά και μέσα από τις σχέσεις της με άλλα Κοινοβούλια, δεν έπαψε ποτέ να τονίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, πολιτική επιλογή που θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πυξίδα πλεύσης μας όποτε εγείρουμε το αίτημα για συνδρομή στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού. Το ίδιο πράττουμε και σήμερα, καλώντας για πολλοστή φορά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να παρέμβουν πιο αποφασιστικά στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ασκώντας την επιρροή τους στην Τουρκία αλλά και στηρίζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις διαδικασίες εντοπισμού λειψάνων και διακρίβωσης της ταυτότητας των αγνοουμένων με τη μέθοδο της ταυτοποίησης του DNA.

Τελειώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες όλων μας θα τερματιστούν μόνο όταν διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου προσώπου, όταν πληροφορηθεί και η τελευταία οικογένεια από όλους εσάς τι απέγινε το αγαπημένο της πρόσωπο.