26/6/13

Σημαντική επιτυχία για την Κύπρο στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ 26/06/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.


Μετά από μαραθώνια συνεδρία το Συμβούλιο κατέληξε τις πρωινές ώρες σήμερα σε πολιτική συμφωνία για υιοθέτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων η Κύπρος πέτυχε να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τη νέα περίοδο με μια ευέλικτη φόρμουλα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα χρήσης σημαντικά αυξημένου ποσοστού της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης κατά τα πρώτα έτη της περιόδου 2014-2020. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της επταετίας, δεν θα μειωθεί. Η απόφαση λήφθηκε παρά τους περιορισμούς που υπήρχαν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και την αντίσταση που προέβαλαν κάποια κράτη μέλη τα οποία δεν επιθυμούσαν τη δημιουργία προηγούμενου για άλλες χώρες.

Η Κύπρος εξασφάλισε, επίσης, τη δυνατότητα διατήρησης του Συστήματος Ενιαίας Εκταρικής Πληρωμής (SAPS) τουλάχιστον μέχρι το 2020, παράλληλα με τη δυνατότητα χρήσης μέρους του Δημοσιονομικού Φακέλου του σχεδίου για μερική διαφοροποίηση της στήριξης ανά κλάδο παραγωγής. Εξασφαλίστηκαν, ακόμη, ευνοϊκότερες πρόνοιες για τους Κύπριους παραγωγούς όσον αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων για εξασφάλιση της Πράσινης Πληρωμής, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιού.

Διασφαλίστηκε, επίσης, η διατήρηση των προνοιών που εισήχθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία για ένα πιο απλοποιημένο σύστημα χορήγησης στήριξης στους μικρούς παραγωγούς που λαμβάνουν κάτω από 1.250 ευρώ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την εξαίρεσή τους από το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης και τους σχετικούς ελέγχους. Οι πρόνοιες αυτές, οι οποίες αφορούν πέραν του 75% των Κυπρίων παραγωγών, αναμένεται να επιφέρουν ουσιαστική μείωση του διοικητικού κόστους τόσο για τους μικρούς παραγωγούς όσο και για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Η δυνατότητα εξαίρεσης της Κύπρου από το νέο σύστημα δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων, το οποίο δε θα απέφερε οποιοδήποτε πρακτικό όφελος στην Κύπρο, θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του διοικητικού κόστους των υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

Τέλος, έγινε κατορθωτή η διατήρηση της εξαίρεσης των μικρών παραγωγών που λαμβάνουν κάτω από 2.000 ευρώ από τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις μη επάρκειας του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Προϋπολογισμού της ΚΑΠ.