27/4/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27/04/2013 10:00

1.  Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει σχέδιο επαναπρογραμματισμού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία, για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Κύπρο. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η αναδιανομή ποσού ύψους 21 εκ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κοινωνικο-οικονομική κρίση και να εξασφαλίσει την ταχύτερη εφαρμογή των διαθέσιμων επενδύσεων, κυρίως όσον αφορά την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων.

2. Το νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας πρέπει να ψηφιστεί πριν από την πρώτη εκταμίευση της δόσης για οικονομική στήριξη, που αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζήτησε χθες το σχετικό νομοσχέδιο στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και των φορέων που επηρεάζονται από τη φορολογία στα ακίνητα.
3. Πτώση κατά €3,7 δισ. σημείωσαν το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ σημειώθηκε αύξηση και σε ετήσια βάση κατά €7 δισ. περίπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι καταθέσεις στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σε ετήσια βάση, από €70,7 δισ. τον Μάρτιο του 2012, σε €63,7 δισ. καταγράφοντας μείωση 9,9%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο του 2013), οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €3,7 δισ. ή 5,56%.
4. Ο Πρόεδρος του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου θα εκλεγεί στις 30 Απριλίου 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα Κύπρου με αφορμή το διορισμό των μελών του ΔΣ της Τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα σήμερα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου θα εκλεγεί από τα μέλη του, το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί σε σώμα κατά την πρώτη συνεδρία του, στις 30 Απριλίου 2013».
5. Σε μια χώρα όπου η ανοχή, η αναξιοκρατία, η ευθυνοφοβία, η απόσειση ευθύνης, μερικές φορές η απαξίωση των νόμων και σίγουρα η απαξίωση των θεσμών, «μια ανθρώπινη τραγωδία όπως ήταν το Μαρί και μια οικονομική τραγωδία όπως είναι η σημερινή κατάσταση» ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες, ήταν το καταληκτικό σχόλιο της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία κατέθεσε χθες στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.
6.«Το Μαρί και οι τράπεζες διέλυσαν την κυπριακή οικονομία», δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας πως εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό σε δύο εξωγενείς παράγοντές, και συγκεκριμένα στην έκρηξη στο Μαρί και στις ζημιές των Τραπεζών.
7. Μείωση 6% κατέγραψαν το Μάρτιο τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό το Μάρτιο 2013 ανήλθαν στις 75.892 σε σύγκριση με 80.700 το Μάρτιο του 2012.
8. Την πρόθεσή του να μην πολιτευτεί πάλι στη Γερμανία γιατί δεν θέλει να είναι από εκείνους που βάζουν φωτιά στο ευρωπαϊκό σπίτι, επανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, σε συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR). Ερωτηθείς αν θα πολιτευτεί ξανά στη Γερμανία με κάποιο κόμμα, είπε ότι πολιτεύτηκε στη Γερμανία όπου μεγάλωσε και γνωρίζει το γερμανικό πολιτικό σύστημα πάρα πολύ καλά και είναι σοκαριστικό για τον ίδιο ο τρόπος με τον οποίο οι Γερμανοί χειρίζονται την ευρωπαϊκή κρίση, τη δημοσιονομική κρίση.
9. Πραγματοποιείται σήμερα η 6η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση που θα ολοκληρώσει την ανάδειξη της νέας Ανώτατης Ηγεσίας του ΔΗΣΥ με την εκλογή των τριών Αντιπροέδρων της παράταξης.   Η ψηφοφορία άρχισε στις 900 π.μ και ια ολοκληρωθεί στις 600 μ.μ. σε 77 εκλογικά κέντρα, τα 4 εκ των οποίων στο εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Μάντσεστερ).   Υποψηφιότητα έχουν υποβάλει 14 στελέχη της παράταξης, οι Αναστασιάδης Κυριάκος, Γεωργίου Γεώργιος, Δράκος Σωτήρης, Ζαχαρίου Ζαχαρίας, Ιορδάνου Ονησίφορος, Κάρυος Νεκτάριος, Κυπριανού Ανδρέας, Κυριακίδου Στέλλα, Κωνσταντίνου Κώστας, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Ρότσας Χρίστος, Σαμψών Σωτήρης, Σταυρίδης Χαράλαμπος και Χατζησυμεού Παναγιώτης. 
10. Το πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ μια βδομάδα μετά το νικηφόρο 1-0 στο Στάδιο ΓΣΖ υποδέχεται το Σάββατο την ΑΕΚ και όπως είναι διαμορφωμένη η κατάταξη με νέο νικηφόρο αποτέλεσμα θα εξασφαλίσει τον τίτλο. Σύμφωνα με την ΚΟΠ, η ομάδα της Λάρνακας που στις τελευταίες δύο αγωνιστικές μετρά ισάριθμες ήττες, έχει ισχυρό κίνητρο τη διεκδίκηση μιας θέσης που οδηγεί στο Europa League.
(ΚΥΠΕ/ΓΜ/ΜΑΝ/ΑΧΡ.)