14/4/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 38η Πορεία Χριστοδούλας 14/04/2013

Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω την 38η Πορεία Χριστοδούλας. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για την οργάνωση της σημερινής πορείας και για το πολύμορφο γενικά έργο που με θρησκευτική αφοσίωση επιτελούν. Η συνολική προσφορά τους αναγνωρίζεται και εκτιμάται βαθύτατα τόσον από την Πολιτεία όσο και από την κοινωνία ως προσφορά αγάπης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Κορυφαία εκδήλωση αυτής της προσφοράς είναι η καθιερωμένη Πορεία Χριστοδούλας. Μια πορεία τιμής προς την αείμνηστη καρκινοπαθή που κατέστη σύμβολο ελπίδας, αισιοδοξίας και ψυχικής αντοχής. Μια πορεία που στοχεύει όχι μόνο στην οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου αλλά και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επάρατης νόσου.
Είναι φέτος η πρώτη φορά που η Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες για την Πολιτεία και τους πολίτες μας συνθήκες. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που δυστυχούν και υποφέρουν έχει δραματικά αυξηθεί.
Στην προτεραιότητα, όμως, της στοργής και του ενδιαφέροντος όλων μας βρίσκονται οι ασθενούντες συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς. Προς αυτούς θα πρέπει πρωτίστως να εκδηλώνεται η αλληλεγγύη μας. Προς αυτούς θα πρέπει προπάντων να αποδεικνύεται έμπρακτα η συμπαράστασή μας.
Κατανοώντας τα πολλά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας, απευθύνομαι προς όλους τους πολίτες και τους καλώ να συμβάλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου. Είμαι βέβαιος ότι όλος ο λαός μας, που ποτέ δεν υστέρησε σε εκδηλώσεις φιλανθρωπίας και αλτρουισμού, θα αποδείξει, ακόμη μια φορά, το πλεόνασμα της ευαίσθητης ψυχής του και θα προστρέξει ξανά σε βοήθεια των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας που αναμένουν απ’ όλους μας ένα χάδι στοργής και αγάπης για να μπορούν να αντέχουν και να ελπίζουν.
Την κύρια και πρωταρχική ευθύνη επωμίζεται και αναλαμβάνει το κράτος. Και εκπληρώνει αυτή την ευθύνη όχι μόνο με την ετήσια κρατική χορηγία προς τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο – και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η χορηγία δεν θα μειωθεί - αλλά και με την προώθηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, στη βάση των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών. Σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση το έργο που επιτέλεσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου, θεραπευτικής αντιμετώπισης, ανακουφιστικής φροντίδας και έρευνας.
Με την ευκαιρία της φετινής Πορείας Χριστοδούλας θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της, να αποδεικνύει στην πράξη το ενδιαφέρον και τη στοργή της προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μέτρων και πολιτικών που τείνουν στην πρόληψη, καταπολέμηση και θεραπεία του καρκίνου.
Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνω την άμεση προσωπική εμπλοκή μου σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια που τη θεωρώ όχι χαριστική πράξη, αλλά ύψιστη ηθική υποχρέωση και πρωταρχική κρατική ευθύνη. Θέλω από τα προσωπικά μου υστερήματα ή πλεονάσματα συμβολικά να συνεισφέρω το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ ενισχύοντας αυτό που εσείς πράττετε καθημερινά.
Συγχαίρω ξανά τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου για την πολύμορφη και πολύτιμη προσφορά του και απευθύνω χαιρετισμό τιμής προς όλους τους συμμετέχοντες στη φετινή Πορεία Χριστοδούλας, ευχόμενος κάθε επιτυχία.