14/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη – 13/4/2013 14/04/2013


Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα από το 2011, είπε χθες το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα από το 2011. Η Κύπρος, για πρώτη φορά από το 2011 όταν αποκλείστηκε από τις αγορές, εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Η Κύπρος διασώθηκε από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και διασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ.
Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική εάν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα. Είναι σε όλους γνωστές οι συνθήκες του πώς φτάσαμε εδώ. Η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να συντηρήσει την άγονη αντιπαράθεση του ποιος φταίει και το αφήνει αυτό στη μνήμη και στην κρίση του λαού και στο έργο, βέβαια, της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει διοριστεί γι’ αυτό το θέμα.
Για την Κυβέρνηση τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και της σκληρής δουλειάς όλων μας. Μηδενός εξαιρουμένου. Με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης η Κυβέρνηση, ως η έχουσα την πρωταρχική ευθύνη, θα εφαρμόσει πιστά και αποτελεσματικά τη σύμβαση έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας. Στις επόμενες μέρες, σε διήμερο Υπουργικό Συμβούλιο, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η Κυβέρνηση θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών, να συνδράμουν. Η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ή οποιουδήποτε, αλλά είναι ευθύνη όλων μας, και η κοινωνία αναμένει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να είναι θετικές και εποικοδομητικές για το κοινό καλό.
Χαιρετίζουμε τοποθετήσεις που προέρχονται ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αυτή του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Νίκου Νικολαΐδη και των Οικολόγων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη στείλει επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχος και ευρωπαϊκούς θεσμούς και ζήτησε έκτακτη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Τα κόμματα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, και η Κυβέρνηση αναμένει τη θετική συνδρομή τους.
Με ικανοποίηση ακούσαμε τα σχόλια που έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο στο αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ‘είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο’ και ότι έχει ιδέες τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα στα ευρωπαϊκά όργανα. Ανάλογες δηλώσεις είχαμε και από τον Επίτροπο κ. Όλι Ρεν και θεωρούμε, έχοντας εκτιμήσει σωστά το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια αποτελεσματική διεκδίκηση πρόσθετων πόρων προς όφελος της οικονομίας».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος φέρεται να έχει μιλήσει για επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και να έχει πει πως η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει για πώληση χρυσού χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και ότι η Κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να ακυρώσει την πράξη διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Για το θέμα του Υποδιοικητή η Κυβέρνηση ενήργησε πλήρως στο πλαίσιο του Νόμου και του Συντάγματος.
Αναμένουμε ότι αυτές οι δηλώσεις, τουλάχιστον περί ʽεπίθεσηςʼ από την Κυβέρνηση προς την Κεντρική Τράπεζα, δεν αποτυπώθηκαν σωστά. Αναμένουμε και ελπίζουμε σε διορθωτική δήλωση. Ήταν πάντοτε θέση της Κυβέρνησης ο απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία των θεσμών. Έχω κατʼ επανάληψη αναφέρει αυτή τη θέση. Έχω αναφερθεί, όμως, και σε έλλειψη συντονισμού αλλά και σε διαφωνίες είτε αφορούσαν διατάγματα είτε αφορούσαν άλλα συγκεκριμένα θέματα είτε καθυστερήσεις. Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί από κανέναν ως μη σεβασμός σε κάποια ανεξάρτητη Αρχή. Στη δημοκρατία ο καθένας διατυπώνει ευθαρσώς τη θέση του και έτσι ο δημόσιος διάλογος είναι ενώπιον της κοινής γνώμης για να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ντράγκι ότι δεν μπορεί να πωληθεί χρυσός χωρίς σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Το θέμα της πώλησης του χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και μάλιστα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήταν και χθεσινή δήλωσή μου αυτή, διατυπωμένη με απόλυτη ακρίβεια».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ντράγκι είπε χθες ότι αν πωληθεί χρυσός το κέρδος θα δοθεί για να καλύψει πιθανές απώλειες της Κεντρικής Τράπεζας από τον ELA, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι μια άποψη που εκφράζει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης, και δεν νομίζω να υπάρχει διαφωνία από κανέναν για το πώς το θέμα της πώλησης του χρυσού, αν προκύψει με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι μέρος της αποπληρωμής του ELA».
Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας το θέμα της πώλησης χρυσού, απλώς στις συζητήσεις του Υπουργού Οικονομικών με αρμόδιους της Επιτροπής τέθηκαν διάφορα εργαλεία εξυπηρέτησης αυτού του στόχου».
Σε ερώτηση αν υπήρξε απόφαση για πώληση του χρυσού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούσε να υπάρχει απόφαση από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επιμένει ότι το θέμα είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας».
Κληθείς να σχολιάσει τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Εάν ισχύει αυτό, σαφέστατα δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη η Κεντρική Τράπεζα από Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος θα ενεργήσει πάραυτα για να συμπληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο ή ενδεχομένως, και σε συνεννόηση πάντοτε με τον Διοικητή, να δει πώς θα επιλύσει το ζήτημα του κενού εξουσίας».
Για το κενό στο Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου ο κ. Στυλιανίδης, ερωτηθείς είπε: «Η Κυβέρνηση επιμένει εδώ και μέρες ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου. Εμείς ενεργούμε κατά πολιτικό τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου. Ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ (ο διορισμός μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο) έτσι ώστε η συστημική τράπεζα της Κύπρου να μπει σε τροχιά που να μπορεί να αποδώσει για το καλό του τόπου. Ήδη και στο Δουβλίνο έγιναν μεταξύ του Υπουργού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας συναντήσεις και διαβουλεύσεις γι’ αυτό το θέμα το οποίο αναμένω ότι θα λήξει το συντομότερο και πρέπει να λήξει». Πρόσθεσε ότι την ευθύνη για το θέμα του διορισμού ηγεσίας στην Τράπεζα Κύπρου την έχει η Κεντρική Τράπεζα.
Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Δεν υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης οποιαδήποτε πρόθεση αντιπαράθεσης. Η Κυβέρνηση διαβουλεύεται με τον Διοικητή μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που περνάμε έτσι ώστε να επιλύονται προβλήματα. Προχθές είχαμε μια πολύ καλή κατάληξη στην αλλαγή του διατάγματος, κάτι που ήταν θέση της Κυβέρνησης εξ αρχής. Ελπίζουμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα όλα και για την Τράπεζα Κύπρου και για ό,τι άλλο αναφυεί, δίχως καμιά πρόθεση αντιπαράθεσης, έτσι ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα».