18/1/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 18/01/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 18/01/2013

1. Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τις  Προεδρικές Εκλογές.  Η υποβολή ξεκίνησε στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι με τους 11 συνολικά υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους ανά τέταρτο. Κατά σειρά η υποβολή υποψηφιοτήτων είναι: Σταύρος Μαλά;, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λάκης Ιωάννου, Κώστας Κυριάκου, Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου, Νίκος Αναστασιάδης, Σόλων Γρηγορίου, Γιώργος Λιλλήκας και Γεώργιος Χαραλάμπους.

2. Η συμφωνία Κύπρου – Τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί επειδή υπάρχουν χρηματοπιστωτικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο, είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση που δέχθηκε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του «Ταμείου» στην Ουάσιγκτον.
3. Δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά και τις χθεσινές, πρωί και απόγευμα, τηλεδιασκέψεις των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων της Pimco, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
4. Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ υπέβαλε χθες ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι μια πολιτική πράξη έκφρασης της διαφωνίας του με την απόφαση για στήριξη Νίκου Αναστασιάδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού του στα συλλογικά όργανά του κόμματος και την παραμονή του στις επάλξεις ως απλό μέλος και Βουλευτής.Με ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι το θέμα θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
5. Με απόφαση για παραπομπή του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, έληξε η πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το ζήτημα του χειρισμού της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις δύο τα ξημερώματα
6. Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Διμερών Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Σουλτανάτου του Ομάν υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Yusuf bin Alawi bin Abdullah, αντίστοιχα.
7. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέσα από τους χειρισμούς της Κυπριακής Προεδρίας, προσδίδουν αξία στην προσπάθεια της ΕΕ για να δημιουργήσει ανάπτυξη κατά τρόπο έξυπνο και αειφόρο, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου,  παρουσιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων
8. Στόχος της διακυβέρνησης του Προέδρου ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη θα είναι ένας ευέλικτος, σύγχρονος και επιτελικός δημόσιος τομέας, όπως δήλωσε σε χθεσινοβραδινή προεκλογική εκδήλωση ενώπιον δημοσίων υπαλλήλων στη Λευκωσία. Την δέσμευσή του ότι εφόσον εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο, επανέλαβε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το δικό του μνημόνιο με το λαό. Χρειάζεται μια καινούρια αρχή στο Κυπριακό, μέσω μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής που θα θέσει τη Τουρκία ενώπιον το ευθυνών, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος εισηγήθηκε παράλληλη διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία.
9. Απέρριψε  η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής το κυβερνητικό αίτημα για επείγουσα εξέταση και ψήφιση τροποποιητικού νομοσχεδίου, το οποίο εστάλη χθες στη Βουλή και προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στο αρχικώς κατατεθέν τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.
10. Στη μάχη του γ’ γύρου του Αυστραλιανού Όπεν ρίχνεται σήμερα ο Μάρκος Παγδατής.  Το νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης και 4 του ταμπλό, Ισπανό Νταβίντ Φερρέρ, αντιμετωπίζει για τον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδατής.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)


CNA FOOTER