12/12/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συμμετείχε στην 7η Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας για την Ενέργεια, στη Λευκωσία 12/12/2012

Οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας συζητήθηκαν σήμερα κατά την 7η Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας για την Ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Günther Oettinger, o Υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexander Novak και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.


Στη Συνάντηση εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της συνεχούς προμήθειας ενεργειακών αγαθών και των ενεργειακών δικτύων και υποδομών, των μεταρρυθμίσεων στις ενεργειακές αγορές της ΕΕ και της Ρωσίας και των επιπτώσεων τους στις ενεργειακές σχέσεις των δύο εταίρων, της πυρηνικής ενέργειας και ασφάλειας, του Ενεργειακού Χάρτη ΕΕ-Ρωσίας μέχρι το 2050, της νομικής βάσης για την ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας, και, τέλος, των άμεσων προτεραιοτήτων και του σχεδιασμού του Ενεργειακού Διαλόγου για το 2013.

Το Μόνιμο Συμβούλιο Συνεργασίας, που ιδρύθηκε το 2003, στοχεύει στην παροχή πολιτικής κατεύθυνσης στον Ενεργειακό Διάλογο και τα αποτελέσματα της σημερινής 7ης Συνάντησης στην Κύπρο αναμένεται να ανατροφοδοτήσουν την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Ο κ. Συλικιώτης στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι «η Συνάντηση φιλοδοξεί να προσεγγίσει τόσο τα διμερή θέματα του ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας όσο και τις πολλαπλές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη, αλλά και η Ρωσική Ομοσπονδία. Προκλήσεις που όλοι εμείς αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια της μετεξέλιξης των ενεργειακών μας συστημάτων και της ανάγκης λήψης μέτρων για ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ως αποτέλεσμα των νέων διασυνδέσεων στα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και στα σύνορα ΕΕ-Ρωσίας στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς ενέργειας.
Η Ρωσία αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο μεμονωμένο προμηθευτή ενέργειας της ΕΕ, καλύπτοντας περίπου το 29% των αναγκών της Ένωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η πραγματοποίηση του Ενεργειακού Διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας επιτρέπει στις δύο πλευρές να ασχοληθούν με κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα, με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα μέχρι το έτος 2050».

Πολλά από αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, τέθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 3 Δεκεμβρίου 2012, όπου, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η υιοθέτηση Συμπερασμάτων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τη βελτίωση των καθεστώτων στήριξης και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ενεργοποίηση των μηχανισμών συνεργασίας. Επιπρόσθετα, σημείωσε, το Συμβούλιο ενημερώθηκε και για την επιτυχή κατάληξη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές, ο οποίος όπως ανέφερε «αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ενεργειακή διασύνδεση της ΕΕ με τη Ρωσία όσο και για την ενεργειακή διασύνδεση της ΕΕ με την Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή».

Κατά τη σημερινή συνάντηση ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για την απόφαση που λήφθηκε για πραγματοποίηση στην Κύπρο, το 2013, της 24ης Διάσκεψης της Χάρτας Ενέργειας.