12/12/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή βράβευσης του λαϊκού ποιητή Παντελή Κακολή, στο Λιοπέτρι 12/12/2012


Με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ σήμερα και να θέσω υπό την αιγίδα μου την τελετή βράβευσης του λαϊκού μας ποιητή Παντελή Κακολή, ο οποίος διακρίθηκε με το χρυσό μετάλλιο τιμής για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα από τον Όμιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.

Μέσα από τις ποιητικές του συλλογές, ο Παντελής Κακολής κάνει πράξη τον σκοπό του να δώσει συνέχεια και να καλλιεργήσει την αυθεντική κυπριακή διάλεκτο χρησιμοποιώντας «γνήσιον προζύμιν», όπως αναφέρεται και στον τίτλο της τελευταίας έκδοσης της ποιητικής του συλλογής. Αντικατοπτρίζοντας την άσβεστη αγάπη του για τον τόπο του και την παράδοση υμνεί μέσα από τη δουλειά του τις ομορφιές της φύσης, αποτυπώνει συναισθήματα, σκέψεις και βιώματα από την κοινωνία αλλά και από τον απλό καθημερινό άνθρωπο, χρησιμοποιώντας τη σημερινή ομιλουμένη κυπριακή διάλεκτο.

Το ανήσυχο πνεύμα του, από τα χρόνια που ζούσε στην ξενιτιά, τον ώθησε όχι μόνο στο να επιδοθεί στο ποιητικό του έργο, αλλά και να αναπτύξει μια πλούσια δράση στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου που τον φιλοξένησε για τόσα χρόνια. Έχοντας πάντα στην καρδιά και στο μυαλό του τη μοιρασμένη μας πατρίδα δεν παρέλειψε να ενημερώνει τους παράγοντες της χώρας για το κυπριακό πρόβλημα. Ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε την ίδρυση και λειτουργία του παροικιακού σχολείου της Ελληνικής Αδελφότητας του Manchester, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος για αρκετά χρόνια, αλλά υπήρξε και δραστήριο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Για την προσφορά και τη δράση του προς όφελος της ομογένειας τιμήθηκε, το 1983, με τον χρυσό σταυρό από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.


Η αγάπη του για την πατρίδα και ιδιαίτερα για το χωριό του, το Λιοπέτρι, τον ώθησε το 1996, μετά από 40 χρόνια, να επιστρέψει στο αγαπημένο του χωριό αφήνοντας πίσω του ήδη ένα πλούσιο ποιητικό έργο αλλά και μελέτες και καταγραφές έργων λαϊκών μας ποιητών.

Με την επιστροφή του ο ακούραστος ποιητής αναπτύσσει μια πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητάς του και μέχρι σήμερα κατέχει την τιμητική θέση του πολιτιστικού συμβούλου, από όπου συνεχίζει να προσφέρει αφιλοκερδώς στην κοινότητά του.

Ο λαϊκός μας ποιητής εξακολουθεί να περισυλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει και να μελετά τη λαϊκή μας κληρονομιά και τη γλώσσα του τόπου μας, και να τα προωθεί μέσα από τον ποιητικό του λόγο, γιατί, όπως ο ίδιος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του, «πρέπει να παλέψουμε και να στηρίξουμε τους νέους μας στη διατήρηση της γλώσσας μας, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει και θα καταντήσει 'μουσειακό είδος', να ζει μόνο σε εθνογραφικά μουσεία».

Με έναν μοναδικό τρόπο, ο ποιητής μας παρουσιάζει μέσα από το συγγραφικό του έργο τον Κύπριο του χθες και του σήμερα, και καταπιάνεται με μια ποικίλη θεματολογία όπως η φύση, η νιότη, η οικογένεια, η παράδοση, η εργασία, η αξία του ανθρώπου, ο εθελοντισμός, ο έρωτας και η τεχνολογία. Πραγματεύεται οράματα, σκέψεις και προβληματισμούς και παίρνει θέσεις για μια δικαιότερη κοινωνία βασισμένη σε αρχές και αξίες.

Ως Πολιτεία έχουμε χρέος και ευθύνη να διασφαλίσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και να ενισχύουμε ανθρώπους και έργα που την προωθούν και την ενδυναμώνουν, όπως ο ποιητής μας. Η προσφορά και το έργο του Παντελή Κακολή είναι αδύνατο να αποτυπωθεί στα λόγια ενός χαιρετισμού, όμως θα αποτυπωθεί για πάντα στις σελίδες του κυπριακού πολιτισμού και των ελληνικών γραμμάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τον ποιητή Παντελή Κακολή για τη διάκρισή του, να του ευχηθώ να έχει δύναμη και υγεία για να συνεχίσει να μας προσφέρει τα δημιουργήματα του πνεύματός του στον πολιτιστικό τομέα αλλά και το μεγαλείο της ψυχής του στον τομέα της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου και το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Λιοπετρίου για την πρωτοβουλία που είχαν να διοργανώσουν την αποψινή τιμητική εκδήλωση.