21/11/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 21/11/2012

Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στον στόχο για επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστεί από αυτόν τον στόχο, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Τα κόμματα σήμερα ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη διαπραγματευτική ομάδα και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Μέσα από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση στη διαπραγμάτευση, έχουν επιτευχθεί διάφορες συγκλίσεις, με ένα δύσκολο τρόπο πρέπει να πω, με στόχο να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τρόικα για το πρόγραμμα δανειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραμένουν μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και γι’ αυτό συνεχίζουμε τη διαβούλευση και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Είναι δύσκολες οι μέρες, οι ώρες, ο καιρός για την Κύπρο, έχοντας υπόψη την οικονομική κρίση που υπάρχει και την ανάγκη στην οποία βρέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί στον Μηχανισμό ζητώντας δανειοδότηση για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Τούτες τις δύσκολες ώρες αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι όλοι μας, και οι ηγέτες των κομμάτων ειδικά, να θέτουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Κύπρου, μακριά από τις όποιες μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Υπάρχει ανάγκη μέσα από μια κοινή προσπάθεια να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που είναι και ο στόχος: Να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία για ένα υποφερτό Μνημόνιο. Και θέλω ξανά να τονίσω: Για ένα Μνημόνιο που θα έχει μέσα πολλές δυσκολίες και θα περιέχει πρόνοιες που θα είναι δύσκολες για τον λαό μας. Αντιλαμβανόμενοι, όμως, τις δυσκολίες που περνούμε και τα προβλήματα που έχουμε θα πρέπει να γίνει αυτό από όλους κατανοητό και μέσα από τις δηλώσεις μας να μη δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εικόνα που έχουν δώσει με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί είναι διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ερωτηθείς αν έχει φύγει η Τρόικα από την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει φύγει η Τρόικα και πρόσθεσε: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση μαζί της. Έχω πει ότι υπό συζήτηση είναι μερικά πολύ δύσκολα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα αυτά, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν θα ήθελα να ενδιατρίψω στα προβλήματα. Τα γνωρίζουν τα κόμματα διότι έχουν ενημερωθεί και για το περιεχόμενο των όσων μέχρι σήμερα έχουν διαμειφθεί, για το ποιες είναι οι βασικές πρόνοιες αυτών που έχουμε συζητήσει και πού έχουμε φτάσει, όπως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και ποια είναι τα θέματα διαφωνίας».

Σε ερώτηση αν θα δοθεί γραπτή πρόταση από την Κυβέρνηση προς τα κόμματα για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, όπως έχουν πει οι πολιτικοί αρχηγοί σε δηλώσεις τους ενωρίτερα σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη σε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο ευθύς εξ αρχής για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Βέβαια ξενίζει το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να φορτώνουν στην Κυβέρνηση τα πάντα, να ζητούν ταυτόχρονα και θέσεις και τοποθετήσεις, ενώ οι ίδιοι τίποτα δεν λένε αναφορικά με το ποια είναι η άποψή τους, τι προτείνουν και πώς μπορούμε να κινηθούμε. Αποφεύγουν να το πράξουν. Τούτη την ώρα το σημαντικό είναι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, δηλαδή η συνέχιση της προσπάθειας να δούμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν, αν θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και ούτε πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από αυτό».

Κληθείς να πει αν η διαπραγμάτευση με την Τρόικα συνεχίζεται, ο κ. Στεφάνου απάντησε «Ναι, βεβαίως συνεχίζεται». Πρόσθεσε επίσης: «Η Τρόικα είναι εδώ, έχουμε επαφή για μερικά ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει η Τρόικα όταν ήρθε στην Κύπρο έθεσε ως στόχο να προχωρήσουμε περαιτέρω στη διαπραγμάτευση και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Επίσης, επειδή υπάρχουν και πολλές υποχρεώσεις, και επειδή ήταν προγραμματισμένο η Τρόικα να μείνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, η αποχώρηση της από την Κύπρο δεν σημαίνει ότι θα τερματιστούν οι προσπάθειες και οι επαφές που έχουμε, όπως και έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα που η Τρόικα δεν βρισκόταν στην Κύπρο, όταν είχαμε αυτή την επαφή και την εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τίθεται θέμα ανταπόκρισης του κράτους στις άμεσες υποχρεώσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν. Αν συνεχώς βάζουμε τον εαυτό μας μπροστά στα διλήμματα για να τοποθετούμαστε δημόσια, σε μια οικονομία με ένα τραπεζικό σύστημα που έχει τα προβλήματα του και μαστίζεται από την αβεβαιότητα, αυτό κάνει κακό στην οικονομία. Όπως και αυτή η δημόσια συζήτηση κάνει κακό στην οικονομία, στην ψυχολογία του κόσμου και στην ψυχολογία των επενδυτών».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές για το θέμα του Μνημονίου στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη σήμερα για να συμμετάσχει στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος πάντοτε αξιοποιεί τις επαφές που έχει για να συζητήσει ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, πόσω μάλλον τώρα που μας απασχολεί ένα πολύ σημαντικό θέμα».