9/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια πάρκου στο Συνοικισμό Αυτοστέγασης Εκτοπισθέντων στα Περβόλια στην Επαρχία Λάρνακας 09/10/2012

Έχω πει πολλές φορές πως για μένα είναι ημέρα γιορτής και χαράς κάθε φορά που εγκαινιάζουμε νέα έργα, γιατί η ολοκλήρωση και παράδοση στους πολίτες ενός νέου έργου σημαίνει την επίλυση κάποιου χρόνιου προβλήματος, αλλά, και ανάπτυξη, εξέλιξη, πρόοδο. Σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά για τα εγκαίνια του Κεντρικού Πάρκου του Συνοικισμού Αυτοστέγασης Περβολιών (οδός Κάτω Βαρωσίων), εδώ στα Περβόλια.

Το πάρκο είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής, που πραγματικά χρειαζόταν , όχι μόνο ο Συνοικισμός Αυτοστέγασης Περβολιών ο οποίος αριθμεί σήμερα 146 κατοικίες, αλλά και η Κοινότητα. Αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μας στους διάφορους συνοικισμούς και συνεπώς της ουσιαστικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους. Θα πρέπει να σημειωθεί η άμεση χωροταξική συνάρτηση του Συνοικισμού Αυτοστέγασης με τον πυρήνα της Κοινότητας και την περιβάλλουσα οικιστική περιοχή της οποίας και αποτελεί φυσική συνέχεια.

Στα όρια του οικισμού περιλαμβάνονται πέντε συνολικά χώροι πρασίνου, από τους οποίους οι δύο έχουν ήδη διαμορφωθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αυτοστέγασης. Η σημασία τους είναι ιδιαίτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώροι αυτοί αποτελούν τους κύριους πνεύμονες πρασίνου για τον παραδοσιακό οικισμό και την άμεση περιοχή του και ταυτόχρονα χώρους συνεύρεσης και αναψυχής για τους κατοίκους της Κοινότητας και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, υπέβαλε τον Μάιο του 2010 Σχέδια Διαμόρφωσης και για τους πέντε χώρους πρασίνου στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης, τα οποία ετοιμάστηκαν από ιδιώτες μελετητές και χαρακτηρίζονται από ευαισθησία στη χρήση υλικών και ορθολογική λειτουργική συνέπεια. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ενέκρινε τον Ιούλιο του 2010 τους σχεδιασμούς αυτούς για να προχωρήσει στη συνέχεια το Κοινοτικό Συμβούλιο στην προκήρυξη προσφορών για τη διαμόρφωση των δύο μεγαλύτερων, που αποτελούν και τους βασικούς χώρους ενεργούς αναψυχής. Οι εργασίες άρχισαν τον Απρίλιο του 2011 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2012 και το κόστος και για τα δυο πάρκα, που ήδη αποπερατώθηκαν, ανέρχεται στις €343.335. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται και έχουν ανατρέψει γενικά τους ρυθμούς υλοποίησης έργων του δημοσίου, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η διαμόρφωση και των υπόλοιπων τριών πάρκων να προχωρήσει το 2013 και 2014.

Αυτή η προσπάθεια μας, άλλωστε, αποτελεί μέρος της σύγχρονης και πολυεπίπεδης προσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζουμε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού στα τελευταία χρόνια καταφέραμε να εμπλουτίσουμε, να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα και τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στον προσφυγικό κόσμο, αλλά και να προωθήσουμε την κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής, όπως δρόμους, πλατείες, πάρκα, χώρους πρασίνου, αποχετευτικά, κ .λ.π., που κάνουν πραγματικά ανθρώπινη και ελκυστική τη διαβίωση των προσφύγων μας στους συνοικισμούς.

Αυτή μου η αναφορά μου δίνει την αφορμή να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησής μας, ότι παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν πάψαμε και δεν θα πάψουμε να νοιαζόμαστε για τους πρόσφυγές μας και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών τους. Είναι γι ’ αυτό που, μεταξύ πολλών άλλων, μέχρι τώρα επιτύχαμε:

· την παραχώρηση ήδη 1.900 οικοπέδων για σκοπούς αυτοστέγασης ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθούν άλλα 498 οικόπεδα. Ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 οικοπέδων παγκύπρια, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.
· την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760 νεαρά, κυρίως, ζευγάρια προσφύγων.
· την παραχώρηση 10.700 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.
· την παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγές μας διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και δεν θα πάρουν άλλο τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε δικαιούχους και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ο διαχωρισμός 199 οικοπέδων. Παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων έτσι ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.
· την παραχώρηση πιστοποιητικού μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες ως μιας ενδιάμεσης λύσης, αφού τελική επιδίωξή μας είναι να παραχωρηθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε όλους τους δικαιούχους. Μέχρι σήμερα 1.158 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και επίκειται η παραχώρηση άλλων 1.500 μέχρι το τέλος του 2012, με προοπτική σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.
· τη δραστική αύξηση στις χορηγίες που παραχωρούνται για αυτοστέγαση εκτοπισθέντων και για συντήρηση κατοικιών
· την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε Οικισμούς Εκτοπισθέντων ενώ άρχισε η τοποθέτηση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους οικισμούς.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώνεται μια αδικία χρόνων. Με απόφαση της Κυβέρνησης αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες , οι οποίοι από την 1/01/2012 έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για κατοικία σε προσφυγικό Οικισμό, κρατικό οικόπεδο για σκοπούς αυτοστέγασης και επιδότηση ενοικίου, νοουμένου ότι είναι φοιτητές.

Αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολές οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής επιδιώκουμε μέσα από την εφαρμογή ενός στρατηγικού και πολυεπίπεδου σχεδιασμού να αντιμετωπίσουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.