10/8/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απόδοσης τιμής στον Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη 10/08/2012

Σας καλωσορίζω όλους θερμά και με πολλή αγάπη, σε αυτή τη σεμνή τελετή με την οποία σεμνύνεται όλη η Κύπρος. Είπα στον Παύλο ότι ακόμη και οι Τουρκοκύπριοι φίλοι έχουν επικοινωνήσει για να πουν ότι είναι υπερήφανοι γι’ αυτό το κατόρθωμα του Παύλου. Χαίρομαι που η πολιτική ηγεσία είναι επίσης εδώ, οι αθλητικές αρχές, η οικογένεια ολόκληρη και εμείς οι λεγόμενοι άνθρωποι του Προεδρικού.

Φίλες και φίλοι,
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Παύλος Κοντίδης σήκωσε ψηλά στις νεανικές του πλάτες ολόκληρο τον κυπριακό λαό και την Κύπρο μας. Η μεγάλη αυτή επιτυχία του Παύλου ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό του λαού μας σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, η οποία δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς. Τη διάκριση αυτή την οποία θα δώσουμε στον Παύλο, ο Παύλος την κέρδισε με την αξία και την πολύ σκληρή δουλειά του. Η αξία και η προσπάθεια του Παύλου τον οδήγησε στο βάθρο του Ολυμπιονίκη και στο βάθρο της καρδιάς μας.
Αγαπητέ μου Παύλο,
Είχαμε ανάγκη αυτή την επιτυχία και σε ευγνωμονούμε που μας την έδωσες. Η δόξα ανήκει στους νικητές. Η δόξα είναι δική σου. Αύριο δεν θα θυμάται ο κόσμος ότι επί Προεδρίας του τάδε είχαμε κερδίσει μετάλλια, αλλά θα θυμάται τον Παύλο τον Κοντίδη, τον Ολυμπιονίκη, και αύριο και στο διηνεκές. Επέτρεψε μας, να μοιραστούμε μαζί με σένα, τη μητέρα σου, τον πατέρα σου και ολόκληρη την οικογένεια σου τη μεγάλη χαρά αυτής της επιτυχίας.
Η ανεπανάληπτη επιτυχία, φίλες και φίλοι του Παύλου Κοντίδη να αναδειχθεί ως ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας μας προσθέτει ψυχική δύναμη προκειμένου να ανυψώσουμε τη σκέψη και τα αισθήματα μας με πραγματισμό απέναντι στις δυσκολίες και τις δύσκολες συνθήκες της εποχής μας.
Ο Παύλος κατάγεται από ιστορική και γνωστή οικογένεια της Λεμεσού. Από οικογένεια που του πρόσφερε ως σημαία ζωής πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά σε μια εποχή όπου αυτά βάλλονται με στόχο να χάσουν τη σημασία τους. Μιλάμε για τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Παιδιά όπως τον Παύλο αποτελούν φωτεινούς φάρους για τη νεολαία μας και πρότυπα για τα παιδιά μας.
Ο Παύλος Κοντίδης προκάλεσε με τον άθλο του αισθήματα περηφάνιας σε όλους μας. Απέδειξε ότι μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος μας, έχει τις δυνατότητες να ανέβει στα υψηλότερα σκαλοπάτια του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος. Ότι η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αισθανόμενη πλήρως το μέγεθος αυτής της τεράστιας επιτυχίας, πέραν των τιμών και των επαίνων στον Παύλο Κοντίδη, θα παραμείνει δίπλα σε όλους τους αθλητές μας, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι οι τομείς που διευρύνουν τους ορίζοντες του λαού μας και του αναπτερώνουν το ηθικό. Καλλιεργούν αξίες και ιδανικά.
Ευχόμαστε από καρδιάς, Παύλο, όπως συνεχίσεις να παλεύεις με επιτυχία τα κύματα, με στόχο ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις και την προβολή της χώρας μας διεθνώς, που τόση ανάγκη έχει στους δύσκολους καιρούς που περνά.
Νομίζω, αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, της ΚΟΕ, και αθλητικοί παράγοντες ότι θα είναι βοηθητική στη σκληρή και συνεχή προσπάθεια του Παύλου η ένταξή του, απευθύνομαι στον ΚΟΑ, στον σχεδιασμό επαγγελματικής αποκατάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχω μιλήσει με την ηγεσία του ΚΟΑ, προηγουμένως, και αυτό θα γίνει. Είναι υπόσχεση. Επίσης μπορούμε να προσφέρουμε στήριξη στις σπουδές του Παύλου μέσα από τον σχεδιασμό διπλής εκπαίδευσης – υποτροφιών ΚΟΑ, ώστε να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις την κοινωνία σε σχέση με το επίπεδο γνώσης που πρέπει να έχει μετά το πέρας της αθλητικής του σταδιοδρομίας. Του είπα και τώρα κατ΄ ιδίαν ότι ωραία η δόξα που προέρχεται από το επίτευγμα το αθλητικό, όμως η ζωή θα συνεχιστεί και μετά τον τερματισμό της αθλητικής δραστηριότητας και είναι δύσκολη, είναι σύνθετη, είναι πολυδιάστατη και θα πρέπει να έχει τα εφόδια να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες της ζωής με επιτυχία.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η παρουσία της Κύπρου στους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντίθετα είχαμε αρκετές επιτυχίες, με μεγαλύτερη επιτυχία για τον κυπριακό αθλητισμό, το αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη. Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται να συγχαρώ όλους ανεξαίρετα τους αθλητές μας που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στο Λονδίνο. Στο μυαλό μας είστε όλοι νικητές και σας ευχαριστούμε.
Με αυτά τα λόγια απονέμω σήμερα στον Ολυμπιονίκη μας Παύλο Κοντίδη την τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Παύλο, τον προπονητή και τους προπονητές του, διαχρονικά, και όλους όσοι ασχολήθηκαν μαζί του, με, θα έλεγα, γινάτι γιατί πίστευαν σε αυτό το παιδί, στις ικανότητες και στις δυνατότητές του και ειδικότερα στον πατέρα και στη μάνα του. Παύλο να είσαι καλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια.