25/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στο εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση και Ισότητα των Φύλων», στη Λευκωσία
 
25/05/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 5 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο εκπαιδευτικό συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με θέμα «Εκπαίδευση και Ισότητα των Φύλων».

Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της ισότητας ανδρών και γυναικών, με στόχο την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα τη σύσταση τριμελούς επιστημονικής ομάδας για την προώθηση των θεμάτων ισότητας, υπό την αιγίδα της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου-Ευριπίδου, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ισότητας ανδρών και γυναικών, σε σχέση με τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας και την εξάλειψη των διακρίσεων, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και τις θέσεις λήψης αποφάσεων της δημόσιας και πολιτικής ζωής, τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών - με επιστέγασμα τον αυξημένο αριθμό γυναικών μεταξύ των πτυχιούχων Πανεπιστημίου - εξακολουθούν στην κοινωνία μας να υπάρχουν στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους των δύο φύλων.

Τα στερεότυπα, πέραν από τη σφαίρα της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων, βρίσκονται εδραιωμένα στον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της εργασίας, καθώς επίσης και της εκπαίδευσης, μέσω της οποίας συχνά αναπαράγονται και διαιωνίζονται.

Η εκπαίδευση αναγνωρίζεται διεθνώς ότι έχει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της ισότητας ανδρών και γυναικών στην κοινωνία και την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων, γι’ αυτό τα κράτη καλούνται μέσα από σωρεία συμβάσεων και συστάσεων να την αξιοποιήσουν ως ένα βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Οι εκπαιδευτικοί, ως φορείς προόδου και αλλαγής παγιωμένων αντιλήψεων και νοοτροπιών που επικρατούν για τους ρόλους των δύο φύλων, έχουν αναμφίβολα τεράστιο έργο να επιτελέσουν.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την έρευνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους έξι βασικούς άξονες δράσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα, 2007-2013 (ΕΣΔΙ), το οποίο ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του ΕΣΔΙ έχει η Υπουργική Επιτροπή Ισότητας Ανδρών και Γυναικών, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στην οποία μετέχει και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Από πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης του ΕΣΔΙ, διεφάνη ότι στους τομείς της εκπαίδευσης, της αλλαγής της νοοτροπίας και των στερεοτύπων που αναπαράγονται μέσω των ΜΜΕ, καθώς επίσης και της αύξησης του αριθμού των γυναικών στις θέσεις λήψης αποφάσεων έχει σημειωθεί η μικρότερη πρόοδος, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτελέσουν τομείς προτεραιότητας για το μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Σίγουρα αρκετά σημαντικά βήματα έχουν γίνει στον τομέα της εκπαίδευσης στα θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών, πολλά ωστόσο απομένει ακόμη να γίνουν μέχρι την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων και προκαταλήψεων που επικρατούν στην κοινωνία μας σε σχέση με τους ρόλους των δύο φύλων. Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στέκεται πάντοτε αρωγός στις πρωτοβουλίες αυτές και στηρίζει οικονομικά και άλλως πως παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Με τις σκέψεις αυτές, σας συγχαίρω για άλλη μια φορά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σημερινού συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του κ. Υπουργού ο Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός κ. Ανδρέας Λουκά.