25/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του δρόμου Παραλιμνίου – Δερύνειας
 
25/05/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Δρόμου Παραλιμνίου – Δερύνειας. Το έργο που εγκαινιάζουμε είναι δρόμος ιδιαίτερης σημασίας, συνολικού μήκους 5χλμ περίπου, που συνδέει τους δύο μεγάλους Δήμους της Επαρχίας Αμμοχώστου, το Παραλίμνι και τη Δερύνεια. Είναι ο κύριος άξονας εμπορικής δραστηριότητας της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, αφού κατά μήκος του συναντούμε μεγάλα εμπορικά κέντρα, καταστήματα και οικιστικές μονάδες καθώς και αρκετά κυβερνητικά επαρχιακά γραφεία διαφόρων υπηρεσιών.

Το έργο αυτό αποτέλεσε πάγιο αίτημα των δύο Δήμων για πολλά χρόνια. Άρχισε να σχεδιάζεται από το 2002 αλλά, λόγω της πολυπλοκότητας των πολεοδομικών έργων και των διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εκπόνηση της μελέτης, η υλοποίηση του άρχισε μόλις τον Μάρτιο του 2009.

Η ευρύτερη περιοχή Παραλιμνίου – Δερύνειας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα προσέλκυσης τουρισμού στην Κύπρο και η υλοποίηση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού έργου διευκολύνει τόσο τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Προσφέρει ασφαλή διακίνηση τόσο σε τουρίστες όσο και στους υπόλοιπους πολίτες.


Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή και βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου μήκους πέντε χλμ. περίπου, με τη δημιουργία δύο λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους επτά μέτρων και με επιπλέον λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις σε ορισμένες συμβολές. Στο πλαίσιο αναβάθμισης του δρόμου έχουν υπογειοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως οι παροχές ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η υδατοπρομήθεια και το σύστημα αποκατάστασης ομβρίων υδάτων. Επίσης έχουν κατασκευαστεί πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, λωρίδες πρασίνου, διαβάσεις πεζών και έχει τοποθετηθεί μοντέρνος φωτισμός. Το συνολικό έργο αποτελεί πάνω απ’ όλα ένα έργο αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων της περιοχής. Αυτή είναι άλλωστε η φιλοσοφία της παρούσας Κυβέρνησης, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν πλέον να διακινούνται με περισσότερη άνεση και ασφάλεια, με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο ή ακόμα και πεζοί. Επίσης, η δημιουργία χώρων στάθμευσης έχει συμβάλει αρκετά στην ασφάλεια της διακίνησης, στην εύκολη πρόσβαση και γρήγορη εξυπηρέτηση του κοινού. Με αυτό τον τρόπο το έργο έχει συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Η αναβάθμιση τέτοιων δρόμων και γενικότερα η κατασκευή σύγχρονου, ασφαλούς και άνετου οδικού δικτύου, είναι πάντοτε υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας, γιατί στην Κύπρο η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένη με το οδικό δίκτυο που είναι και ο μόνος τρόπος μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλα αυτά τα έργα πραγματοποιούνται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παρά τα εξωγενή προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία εμείς υλοποιούμε τη φιλοσοφία μας για ενίσχυση της ανάπτυξης ως απάντηση στην κρίση. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες η Κύπρος συνεχίζει να δημιουργεί και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα δύσκολα προβλήματα που έχουμε ενώπιον μας. Θέτουμε τις βάσεις για ένα πολύ πιο ελπιδοφόρο μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας για εμάς και για τα παιδιά μας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. Ιδιαίτερα συγχαίρω το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, που διαχειρίστηκε και επέβλεψε με επιτυχία την εκτέλεση αυτού του δύσκολου έργου. Ευχαριστίες εκφράζω και στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που ετοίμασε το ρυθμιστικό σχέδιο αλλά και σε όλα τα Κυβερνητικά Τμήματα και Αρχές Κοινής Ωφέλειας που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.


Επίσης εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην Κοινοπραξία Lois Builders Ltd & Phoenix Constructions Ltd & Εργοδυναμική Πατρών Α.Τ.Ε., που εκτέλεσε με επιτυχία το έργο.
Θα ήταν παράλειψη, τέλος, να μην ευχαριστήσω τους δύο Δήμους, Παραλιμνίου και Δερύνειας για τη συνεργασία τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου καθώς και τους άμεσα επηρεαζόμενους πολίτες και περίοικους της περιοχής για την ανοχή και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Καλορίζικο το έργο.