25/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 8ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας, στη Δερύνεια
 
25/05/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Είναι με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην αγαπημένη Δερύνεια, για να απευθύνω χαιρετισμό στο 8ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η γιορτή της φράουλας, η οποία ξεκίνησε το 1999, καθιερώθηκε ως θεσμός στην κοινότητα της Δερύνειας αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας τις δραστηριότητες της περιοχής. Και αυτό, για τον λόγο ότι η Δερύνεια είναι ο τόπος όπου πρωτοξεκίνησε η εμπορική καλλιέργεια της φράουλας τη δεκαετία του 1960. Στην πορεία αναπτύχθηκε εδώ η συστηματική καλλιέργεια της φράουλας στη μορφή και με τα τεχνολογικά μέσα που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό υπήρξε αποτέλεσμα του οράματος του φιλοπρόοδου Δήμου Δερύνειας και της στήριξης που παρείχε στους καλλιεργητές. Στήριξη που παρέχει επίσης το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τόσο ο φίλος Δήμαρχος όσο και γενικότερα ο Δήμος της Δερύνειας στηρίζουν σθεναρά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγή της φράουλας με συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.

Η ανάπτυξη της καλλιέργειας της φράουλας έχει στηριχθεί στην εργατικότητα και προοδευτικότητα των αγροτών της περιοχής και έχει σταδιακά καταστεί μια προσοδοφόρα γεωργική δραστηριότητα, από την οποία εξαρτάται σημαντικός αριθμός παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί μας έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα διάφορα επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθούνται από την Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα σήμερα αρκετές μονάδες να εφαρμόζουν την πλέον σύγχρονη και εντατική μέθοδο παραγωγής, της υδροπονικής καλλιέργειας.

Μετά από αξιολόγηση των προσπαθειών αυτών των αγροτών μας, καθώς και του υψηλού βαθμού υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων, η Κυβέρνηση έχει τοποθετήσει υψηλά στις προτεραιότητες της την περαιτέρω ενίσχυση και παροχή κινήτρων σε καλλιέργειες όπως είναι η φράουλα και οι καλλιέργειες θερμοκηπίου γενικότερα. Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης είναι η σύσταση και λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, που στόχο έχουν τον προγραμματισμό της παραγωγής και την καλύτερη εμπορία των γεωργικών προϊόντων τους.

Οι παραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου πρωτοπορούν στον τομέα αυτό, αφού στην περιοχή έχουν συσταθεί και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία επτά ομάδες/οργανώσεις παραγωγών, εκ των οποίων οι πέντε αφορούν την παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Ως αποτέλεσμα αυτού έχει αυξηθεί το όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών λόγω του περιορισμού των μεσαζόντων. Κατ’ επέκταση υπάρχει σμίκρυνση της διαφοράς στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή, η οποία δίνει σημαντική ώθηση στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδίδει μεγάλη σημασία στην υγεία και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας. Προωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, ώστε οι πολίτες του μέλλοντος να έχουν διαμορφωμένη αντίληψη για τα οφέλη από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Το σημερινό Φεστιβάλ Φράουλας αποτελεί μια ωραία σύνδεση του μόχθου της παραγωγής με τον πολιτισμό και την πολιτιστική δημιουργία. Δίνει την ευκαιρία ψυχαγωγίας και ενασχόλησης με διάφορες πτυχές της κοινωνικής μας ζωής. Ιδιαίτερα γι’ αυτή την πτυχή του σημερινού Φεστιβάλ θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο της Δερύνειας.

Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης να διαβεβαιώσω όλους τους παραγωγούς τόσο της Δερύνειας, όσο και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου γενικότερα, ότι η Κυβέρνηση εκτιμώντας το έργο το οποίο προσφέρουν θα παραμείνει σταθερός συμπαραστάτης με όσα μέσα διαθέτει, στην όλη προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα που και ο τόπος μας έχει επηρεαστεί από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να συμμετάσχω στη σημερινή εκδήλωση, και να συγχαρώ θερμά ακόμη μια φορά τόσο τον Δήμο Δερύνειας, όσο και τους παραγωγούς φράουλας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Εύχομαι κάθε επιτυχία.