25/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλλας Χαραλάμπους, στο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Εκπαίδευση και Ισότητα των Φύλων»
 
25/05/2012


Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά το σημερινό εκπαιδευτικό συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Ισότητα των Φύλων» που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα κοινωνικά και εργασιακά, είτε αυτά αφορούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων, είτε σε άλλα φαινόμενα, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δίνει την ευκαιρία στους νέους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να προετοιμαστούν για θέματα που θα συναντήσουν αύριο ως ενεργοί πολίτες. Δημιουργείται έτσι μια γέφυρα μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας, ένας τομέας όπου είναι γενικά παραδεκτό ότι υστερούμε ως κοινωνία και στον οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε παράλληλα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την καθοδήγηση, να δώσουμε στους νέους τα κατάλληλα εφόδια για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ένα από αυτά τα εφόδια είναι και η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, γι’ αυτό και θεωρώ ότι πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να καθιερωθούν πάνω σε συστηματική βάση, όπως σε συστηματική βάση πρέπει να καθιερωθεί η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δεν είναι τυχαίο που οι αριθμοί της ανεργίας είναι συγκριτικά μεγαλύτεροι ανάμεσα στους νέους παρά σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Εκπαίδευση και απασχόληση, πρέπει να έρθουν πιο κοντά μέσα από πολιτικές και θεσμούς που θα εγκαθιδρυθούν και θα δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ένταξης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει στις προτεραιότητες του την προώθηση μέτρων για εμπέδωση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η εφαρμογή της αρχής της ισότητας και της καταπολέμησης κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας, προϋποθέτει τη συνύπαρξη δύο βασικών στοιχείων. Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο κατοχύρωσης των αρχών της ίσης μεταχείρισης και πολιτικές ενσωμάτωσης της αρχής της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.

Η προώθηση της γυναικείας απασχόλησης με τη σωστή αξιοποίηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των γυναικών, αποτελεί ισχυρό εργαλείο για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας. Η αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού μπορεί να ενισχύσει θετικά την αγορά εργασίας, να διασφαλίσει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, και να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Για να είναι, ωστόσο, επιτυχής η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση τους στην εργασία, και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως γυναίκες και εργαζόμενες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη και αυστηρότερη προστασία των γυναικών, η οποία προκύπτει κυρίως από τον διπλό ρόλο τους ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες ή/και εργαζόμενες γυναίκες και φροντίστριες της οικογένειας και των εξαρτωμένων της ατόμων.

Έχοντας αυτά υπόψη, προωθούμε σειρά από μέτρα όπως την ενίσχυση των μηχανισμών επιθεώρησης, ειδικά σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας από το γυναικείο αδρανές εργατικό δυναμικό, σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας εξαρτωμένων γυναικών που εντάσσονται στην αγορά εργασίας κ.ά
.
Καταλήγοντας χαιρετίζω και πάλι τη σημερινή πρωτοβουλία και εύχομαι να έχει συνέχεια και στο μέλλον.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης.