4/5/12

 
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην έκθεση έργων του αείμνηστου ζωγράφου Μιχάλη Κυρλιτσιά στο κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης
04/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Ο αείμνηστος σύντροφος Μιχάλης Κυρλιτσιάς θα ένιωθε μάλλον άβολα αν ήταν παρών στην αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του ιδίου και του έργου του. Και αυτό γιατί ο Μιχάλης ήταν άνθρωπος σεμνός και δεν του άρεσαν η επίδειξη και η περιαυτολογία, αξίες και στάση ζωής που έχουν σε σημαντικό βαθμό εκλείψει από τη σημερινή μας ζωή.

Ο Μιχάλης Κυρλιτσιάς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1946 από Κυπρίους μετανάστες γονείς, ανθρώπους του μόχθου, που άφησαν την Κύπρο σε μια εποχή πολύ δύσκολη προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε μια ξένη χώρα. Σπούδασε καλές τέχνες στο
Camberwell School of Arts με ειδικότητα στη ζωγραφική την οποία και αγαπούσε με πάθος. Η ψυχοσύνθεση του Μιχάλη Κυρλιτσιά και η αντίληψη του για την τέχνη τον οδήγησαν στο να μην ασκεί την τέχνη του ως βιοποριστικό επάγγελμα. Στην Αγγλία, όπου μεγάλωσε, δούλευε σε εργοστάσιο και διετέλεσε Γραμματέας της συντεχνίας του. Η ιδιότητα του αυτή του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε πολλές χώρες. Στη Λατινική Αμερική, στη Σοβιετική Ένωση, στην Κούβα, στην Κίνα και στις Σκανδιναβικές χώρες από όπου αποκόμισε σημαντικά βιώματα και ερεθίσματα για τα έργα του. Ξεχωρίζει η συμμετοχή του σε μπριγάδα συμπαράστασης στους Σαντινίστας της Νικαράγουας μαζί με αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ. Το διεθνιστικό πνεύμα και οι αντιλήψεις του απεικονίζονται έντονα στα έργα του.
Για τον Μιχάλη η τέχνη δεν είναι ουδέτερη, αλλά μια ιδεολογική πρακτική που πηγάζει από το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. Η τέχνη του Μιχάλη φιλοδοξεί να έχει μια κριτική διάσταση τόσο στο κοινωνικό όσο και στο αισθητικό επίπεδο και έχει στόχο την αλλαγή των κατασταλτικών δομών που επιβάλλει η κοινωνία.
Με το έργο του ο Μιχάλης έδωσε ζωή στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος. Με το πινέλο του ζωγράφισε, πάντα αφιλοκερδώς, αφίσες και έργα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Αριστεράς στην Κύπρο. Ζωγράφισε απλούς ανθρώπους του μόχθου και της υπαίθρου και απεικόνισε τη δολοφονία ανθρώπων του Λαϊκού Κινήματος από το φασισμό στα δίσεκτα χρόνια της ιστορίας μας. Απεικόνισε με φοβερή μαεστρία και πάθος προσωπικότητες ανά το παγκόσμιο που υπηρέτησαν τα ιδανικά της Αριστεράς και της δικαιοσύνης όπως τον Ναζίμ Χικμέτ, τον Άρη Βελουχιώτη, το Che Guevara, τον Χοσέ Μαρτί, τον Μπελογιάννη, τον Τσιτσάνη και τον Λόρκα.

Ο Μιχάλης Κυρλιτσιάς, ως διεθνιστής καλλιτέχνης, απετέλεσε σύνδεσμο με Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες, ζωγράφους και διανοούμενους. Με δικές του πρωτοβουλίες διοργανώθηκαν πολλές ομαδικές εκθέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών οι οποίες είχαν σημαντική συνεισφορά στην ευρύτερη προσπάθεια για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Είναι ενδεικτική η στάση ζωής του Μιχάλη ως καλλιτέχνη. Αντιτάχθηκε στις αντιλήψεις που θέλουν την τέχνη εμπορικό προϊόν. Ουδέποτε ο Μιχάλης κέρδισε χρηματικά από την τέχνη του και αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση. Η επιλογή των δημιουργιών του ήταν καθαρά δική του. Επεδίωξε να απεικονίσει τις προσωπικότητες που εμπνεύστηκαν από τις αξίες της αριστερής ιδεολογίας και τους αγώνες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Εκτός από φόρο τιμής στον Μιχάλη Κυρλιτσιά η παρουσία μου εδώ απόψε στέλνει και μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης προς όλους τους δημιουργούς της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι καλά γνωστή η ευαισθησία που τρέφουμε τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση προς ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό.

Η τέχνη και ο πολιτισμός ευρύτερα αποτελούν ένα χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν τον αλληλοσεβασμό, την επικοινωνία και τη συναντίληψη, υπερνικώντας αυτά που τους χωρίζουν. Η τέχνη μπορεί και πρέπει ταυτόχρονα να αποτελεί χώρο μέσα από τον οποίο διαμορφώνονται οι συλλογικές επιδιώξεις για ένα δικαιότερο κόσμο.

Είναι τεράστιας σημασίας η ενασχόληση των απλών, καθημερινών ανθρώπων με τον πολιτισμό, γιατί αυτοί αποτελούν το ανάχωμα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες όπου η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση διευρύνει την κοινωνική ανισότητα καταστρέφοντας κάθε έννοια ανθρωπισμού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση των πραγματικών διλημμάτων της ανθρωπότητας και της κοινωνίας.

Κάθε πίνακας ξεχωριστά αλλά και το συνολικό έργο του Μιχάλη είναι στην ουσία έκφραση των πραγματικών διλημμάτων της κοινωνίας. Είναι ένας ύμνος για τους αγώνες της Αριστεράς ανά το παγκόσμιο, τα επιτεύγματα της, τις κατακτήσεις της αλλά και τις παρακαταθήκες της.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΔΟΝ για την όμορφη πρωτοβουλία της να διοργανώσει την έκθεση αυτή. Η έκθεση αυτή εκτός από φόρο τιμής στον αείμνηστο σύντροφο Μιχάλη Κυρλιτσιά, αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό μέσο για να γνωρίσουν οι νέοι μας την τέχνη και τα ιδανικά ανθρώπων της Αριστεράς όπως ο Μιχάλης Κυρλιτσιάς.

Αποτελεί τιμή για το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου γιατί άνθρωποι όπως το Μιχάλη Κυρλιτσιά αγωνίστηκαν μέσα από τις τάξεις του και με την προσφορά τους εξύψωσαν την ιδεολογία και τον πολιτισμό, και ασφαλώς μαζί τον ίδιο τον άνθρωπο.