25/5/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου
 
25/05/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) που επισκέπτεται την Κύπρο για να ενημερωθεί επί των τελευταίων εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος και Διοικητικός Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Nick Larigakis και σ’ αυτή συμμετείχαν ο κ. Kostas Alexakis, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και οι κ.κ. Leon Andris και Gus Andy, μέλη του Οργανισμού. Τους συνόδευε η κα Demetra Atsaloglou, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Έρευνας του AHI.
Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαχρονική στήριξη και πολύτιμη προσφορά του AHI προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας του. Ενημερώνοντας την αντιπροσωπία για τις τρέχουσες εξελίξεις στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ομήρου εξέφρασε απογοήτευση για την τουρκική αδιαλλαξία που έχει φέρει σε αδιέξοδο τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Επαναβεβαίωσε δε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της πορείας αυτής. Αναφέρθηκε επίσης στις καταδικαστέες απειλές εκ μέρους της Τουρκίας με αφορμή την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο 2012. Επισήμανε δε ότι οι απειλές αυτές δεν συνιστούν απλώς αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της Ένωσης.

Η αντιπροσωπία ενημερώθηκε ακόμη από τον Πρόεδρο της Βουλής για την πορεία εξόρυξης και διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά το ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε, εξάλλου, συναφώς και στις αστήρικτες και απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας.

Με τη σειρά του, ο κ. Larigakis ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τις συνεχείς προσπάθειες του AHI και της ομογένειας γενικότερα που αποσκοπούν στην προώθηση των κυπριακών θέσεων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις ΗΠΑ. Τον ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, επί των οποίων αντηλλάγησαν απόψεις με όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας.

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το θέμα της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στην Κύπρο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.