24/5/12

Απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στις αιχμές που αφήνει σε εγκύκλιό της η ΕΠΟΠΑΗ
 
24/05/2012


Αναφορικά με τις αιχμές που αφήνει η ΕΠΟΠΑΗ (ΣΕΚ) για έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους μου για τα όσα αφορούν την ΑΗΚ, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποίησα από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήταν με το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της ΑΗΚ, στις 2 Απριλίου. Στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ, όπως το πρόγραμμα που καταρτίστηκε για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς παραγωγής φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την εναρμόνιση της Κύπρου με την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ηλεκτρισμό κ.ά
.

Η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την ΑΗΚ κυριάρχησε, επίσης, στη συνάντηση που είχα στο Γραφείο μου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ)
, κ. Werner Hoyer, στις 27 Απριλίου. Να υπενθυμίσω απλώς, ότι η ΕΤΕ συμμετέχει στην υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και η παραχώρηση δανείου στην ΑΗΚ για την ανέγερση και τη λειτουργία των μονάδων της.
Οι παραπάνω συναντήσεις είναι γνωστές, αφού έτυχαν και δημοσιογραφικής κάλυψης, ενώ υπήρξαν και διάφορες άλλες στις οποίες δεν δόθηκε δημοσιότητα, όπως η σύσκεψη που είχαμε με τις ηγεσίες του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) και της ΑΗΚ, για συζήτηση του θέματος του κρατικού τερματικού πετρελαιοειδών.

Επιπρόσθετα, πολύ πρόσφατα, στις 16 Μαΐου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού για αύξηση της κυβερνητικής εγγύησης από το 80% στο 100% για σειρά δανείων που συνήψε σε διάφορες χρονικές περιόδους η ΑΗΚ συνολικού ύψους €600 εκ. περίπου, καθώς και την κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κρατικής αυτής ενίσχυσης προς την Αρχή, όπως και την κάλυψη του κόστους ενοικίασης όλων των προσωρινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
.
Ένδειξη του ενδιαφέροντος μας προς την ΑΗΚ
, θα μπορούσε ακόμη να θεωρηθεί η δέσμευση που ανέλαβε η Κυβέρνηση, μέσω των Υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την επέκταση της Μονάδας 5 του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό, ύψους €130 εκ.
Αντί δε άλλου καταληκτικού σχολίου θα επαναλάβω για πολλοστή φορά μια αρχή την οποία τηρώ απαρέγκλιτα ότι
, δηλαδή, η πόρτα μου είναι πάντοτε ανοικτή και είμαι πάντοτε πρόθυμος να συναντήσω και να συζητήσω με τους συνεργάτες μου θέματα που τους απασχολούν και, φυσικά, συνεργάτες μου είναι και οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ.