24/5/12

Ο Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα γεωργίας και αλιείας
 
24/05/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης παρουσίασε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα γεωργίας και αλιείας, στο Υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας κα Αίγλη Παντελάκη μίλησε για θέματα οργάνωσης και στελέχωσης του Υπουργείου Γεωργίας εν όψει των Συμβουλίων και συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες και αφορούν τη γεωργία και την αλιεία.
Μετά το πέρας της συνέντευξης, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως
:
Ερωτηθείς κατά πόσον η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία πραγματοποιείται τώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει κάποια αντανάκλαση στην κυπριακή γεωργία, κατά πόσον έχει μέλλον η κυπριακή γεωργία και εάν αναμένεται μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο να ευνοηθεί ο Κύπριος παραγωγός, ο κ. Υπουργός είπε: «Η κυπριακή γεωργία έχει μέλλον και θα πρέπει να εργαστούμε αρκετά σκληρά ώστε να μπουν τέτοιες πρόνοιες στην ΚΑΠ για να στηριχθεί η κυπριακή γεωργία, η οποία έχει τέτοιο χαρακτήρα που αποτελείται βασικά από μικρούς γεωργούς. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε πολύ θετικά το θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας για τους μικρούς γεωργούς.

Αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του δημοσιονομικού Φακέλου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής
αναλώνεται στα διοικητικά έξοδα του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών για τους ελέγχους που απαιτούνται όσον αφορά την οικονομική στήριξη που δίδεται στους Κύπριους γεωργούς. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό - το 75% - των Κύπριων γεωργών λαμβάνουν μια στήριξη της τάξεως των 1000 ευρώ το έτος, ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό - το 95% - λαμβάνει στήριξη μικρότερη των 5000 ευρώ το έτος. Είναι κρίμα για τέτοια ποσά να αναγκάζεται ο ΚΟΑΠ να κάνει διπλούς και τριπλούς ελέγχους που απαιτούνται από την ΕΕ. Γι’ αυτό βλέπουμε με θετικό φακό προτάσεις για απλοποίηση των διαδικασιών για να μην ξοδεύονται χρήματα σε διοικητικά έξοδα.
Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από κάποια κράτη μέλη για μείωση του προϋπολογισμού, γενικά της ΕΕ, όσον αφορά τη γεωργία, και για κατεύθυνση κάποιων κονδυλίων προς την καινοτομία, την έρευνα και άλλες κατευθύνσεις. Πιστεύουμε ότι με την πρόνοια της νέας Αγροτικής Πολιτικής για το πρασίνισμά της, που τώρα βρίσκεται στο 30% του Φακέλου – ποσοστό που δίδεται για το πρασίνισμα της ΚΑΠ σε γεωργούς οι οποίοι χρησιμοποιούν κάποιες περιβαλλοντικές πρόνοιες – θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα».


Κληθείς να εξηγήσει σε ποιους αναφέρεται ο όρος «μικροί γεωργοί», όπως τον θέτει η ΕΕ, ο κ. Υπουργός είπε για την ώρα σε αυτό που αναφέρεται η ΕΕ με τον όρο «μικρός γεωργός» είναι κάτι το οποίο συζητείται. Σημείωσε δε ότι με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις το 75% των Κύπριων γεωργών μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα των μικρών γεωργών.

Ερωτηθείς για το πόσο επηρεάζεται ο Κύπριος αγρότης από τη μείωση του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις άμεσες πληρωμές και ποιες ενέργειες κάνει το Υπουργείο Γεωργίας ώστε να είναι λιγότερο το κόστος στον Κύπριο αγρότη από την ανακατανομή των πόρων, ο κ. Αλετράρης ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι γίνεται μια προσπάθεια για ανακατανομή των πόρων ώστε χώρες οι οποίες λαμβάνουν επιδότηση κάτω από τον μέσο όρο, να πάρουν από τις άλλες χώρες που λαμβάνουν επιδότηση πάνω από τον μέσο όρο.

Η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή μια επιδότηση πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά εμείς προβάλλουμε με έντονο τρόπο τις ιδιαιτερότητές μας. Είμαστε μια χώρα απομακρυσμένη από τις αγορές, είμαστε ένα νησί και έχουμε πληγεί έντονα από τις κλιματικές αλλαγές, γι’ αυτό και ελπίζουμε ότι θα μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά, όπως και άλλες χώρες με παρόμοιες ιδιαιτερότητες, όπως είναι για παράδειγμα η Μάλτα. Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σημαντική η μείωση του Φακέλου μας και είμαστε αρκετά αισιόδοξοι στο θέμα αυτό».

Σε ερώτηση κατά πόσον περιλαμβάνεται στις επιδοτήσεις κάτι σχετικό με τα κατεχόμενα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οτιδήποτε που να προβλέπει εφαρμογή της ΚΑΠ στις κατεχόμενες περιοχές. Όλες οι επιδοτήσεις που δίδονται στις ελεύθερες περιοχές υφίστανται τον έλεγχο που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τη στιγμή που υπάρχει αδυναμία του ελέγχου αυτού στα κατεχόμενα, δεν μπορώ να δω με ποιο τρόπο μπορούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα επιδοτήσεων στις κατεχόμενες περιοχές, επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν ο Κύπριος αγρότης είναι ευέλικτος για να μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Αγροτική Πολιτική στον τομέα της γεωργίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρασίνισμα, την προστασία των φυσικών πόρων
, και κατά πόσον διαθέτουμε τέτοιου είδους υποδομή για να τον βοηθήσουμε ή έχουμε παραμείνει στους παραδοσιακούς τρόπους, ο κ. Αλετράρης είπε ότι υπάρχει και ευελιξία και σημαντική επιμόρφωση των Κύπριων γεωργών. Υπογράμμισε δε την ικανοποίηση που υπάρχει με την είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα, οι οποίοι διαθέτουν γνώσεις, γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και όλες τις ευκαιρίες που δίδει η ΕΕ. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι ο Κύπριος γεωργός έχει την κατάλληλη ευελιξία μέσα από την καθοδήγηση του Υπουργείου Γεωργίας αλλά και μέσα από τη βοήθεια των Αγροτικών Οργανώσεων, να εκμεταλλευθεί όλες τις πρόνοιες της νέας ΚΑΠ.
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις των αγελαδοτρόφων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Πρότυπο για το χαλούμι, ο κ. Υπουργός είπε: «Το Υπουργείο Γεωργίας δεν λαμβάνει αποφάσεις υπό το κράτος απειλών. Ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα, το έχουμε πει σε μεγάλη έκταση από προηγουμένως. Έχει τελειώσει ο χρόνος για λόγια και θα πρέπει όλοι να βρουν το θάρρος να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει. Το θέμα οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής και είμαι σίγουρος ότι οι Βουλευτές μας θα βρουν το θάρρος που χρειάζεται να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Δεν χρειάζεται κανένας πλέον διάλογος με οποιαδήποτε άλλη οργάνωση».

Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί το θέμα του Προτύπου λήξαν, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχουν καταθέσει το νομοσχέδιο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, έχει συζητηθεί το θέμα και τόνισε ότι τώρα ήρθε η ώρα των πράξεων.