24/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην Ημερίδα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και του Γραφείου Συνεργατισμού της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Θέμα: «Συνεργατισμός και οι προκλήσεις του σήμερα»
 
24/05/2012


Όπως πάντα, η ΕΔΟΝ καταφέρνει να πιάνει τον παλμό της επικαιρότητας και να εστιάζει στα σημαντικά που πρέπει ως κοινωνία να μας απασχολούν. Και ο Συνεργατισμός και το Συνεργατικό Κίνημα είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στον τόπο μας που απέδειξε σε δύσκολους καιρούς και στο παρελθόν και σήμερα ότι, δικαίως απολαμβάνει της αναγνώρισης μας για την πολύπλευρη προσφορά του. Ευχαριστώ, λοιπόν, την ΕΔΟΝ, όπως και το Γραφείο Συνεργατισμού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας. Μου δίνετε έτσι την ευκαιρία να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη βαθιά μου εκτίμηση προς τα μέλη, τους εργαζόμενους και τους αξιωματούχους του Συνεργατικού Κινήματος.
Η φετινή χρονιά, όχι τυχαία, έχει κηρυχτεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Διεθνές Έτος Συνεργατισμού, ως μια ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του Συνεργατισμού στην παγκόσμια ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ανάλογη βέβαια ήταν και παραμένει η συμβολή του Συνεργατικού Κινήματος και στην Κύπρο. Στα 100 και πλέον χρόνια δράσης και προσφοράς του, το Κίνημα συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ανθρώπινου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, διατηρώντας ταυτόχρονα αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του.
Αναμφίβολα, το Συνεργατικό Κίνημα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του λαού μας. Όχι τυχαία, λοιπόν, το Κίνημα έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κάθε Κύπριου εργάτη, γεωργού, μικροέμπορου, μικροβιοτέχνη, αλλά και επιχειρηματία
, ως εκείνος ο θεσμός που βρίσκεται πάντα δίπλα στον απλό άνθρωπο, προστατεύοντας τον από την τοκογλυφία.
Το Συνεργατικό Κίνημα του τόπου μας συνεχίζει σήμερα τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του, μέσα σε ένα δύσκολο και συνάμα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η πολιτική των συγχωνεύσεων των συνεργατικών εταιρειών οδήγησε στη δημιουργία εύρωστων οικονομικά οργανισμών, με χαμηλό κόστος λειτουργίας, που προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις κοινότητες του τόπου. Η σύγχρονη μορφή που παίρνουν σήμερα οι Συνεργατικές Εταιρείες δεν μεταμορφώνει τη φύση του Κινήματος, που συνεχίζει να στηρίζεται στη γνώση των τοπικών κοινωνιών και του ανθρώπινου παράγοντα και των αναγκών του.

Θέλω να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα την άποψη ότι η πορεία εκσυγχρονισμού του Συνεργατισμού θα συνεχιστεί και θα επιτύχει, γιατί το Κίνημα έχει αντοχές και μπορεί να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, διατηρώντας πάντα τον χαρακτήρα του ως ένας θεσμός με πολύπλευρη προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία. Αυτό, άλλωστε, απέδειξε η εμπειρία από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και η ανάγκη πλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων για εναρμόνιση του Συνεργατικού Κινήματος με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Φίλοι μου,

Διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επέκτασης της στην ευρωζώνη. Δυστυχώς, αυτή η κρίση επέδρασε αρνητικά και στη δική μας οικονομία, μια κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε σοβαρά, λόγω της έκθεσης των τραπεζών μας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Από αυτή την παγίδα που οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, μόνο ο Συνεργατισμός προέβαλε, ευτυχώς για εμάς, αντιστάσεις.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον τόπο μας επιφορτίζουν την Κυβέρνηση μας με πρόσθετα καθήκοντα και ευθύνες. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, αναμένουμε ότι ο θεσμός του Συνεργατισμού, όπως έχει πράξει διαχρονικά σε όλες τις δύσκολες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, θα σταθεί και πάλι δίπλα μας, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και θα προχωρήσει με ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις. Κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι η στήριξη, με κάθε τρόπο, της οικονομίας μας, προς όφελος της κοινωνίας και του τόπου.

Καταλήγοντας, δεν έχω παρά να σας ευχηθώ, αντλώντας δύναμη από τις οικουμενικές συνεργατικές αρχές, να συνεχίσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεων σας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να είστε δε βέβαιοι, πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα είμαστε πάντα δίπλα σας, σε κάθε προσπάθεια σας για την παραπέρα ανάπτυξη και πρόοδο του Συνεργατικού Κινήματος στον τόπο μας. Παράλληλα, διαδραματίζοντας σωστά τον ρόλο μας ως η επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα επιδιώξουμε την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ και τη
μεταφορά τους στις χώρες της Ένωσης για την ενίσχυση ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που λειτουργεί ανθρωποκεντρικά.
Σας ευχαριστώ.