5/2/23

Προεδρικές Εκλογές 2023 – Επίσημη δήλωση του Προέδρου της ΔΗΠΑ για τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών

 


Προεδρικές Εκλογές 2023 – Επίσημη δήλωση του Προέδρου της ΔΗΠΑ για τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΔΗΠΑ) κ. Μάριος Κάρογιαν, σε επίσημη δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, ανέφερε τα ακόλουθα: « Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αθρόα και μαζική συμμετοχή του λαού μας σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τις χιλιάδες των συμπολιτών μας που επέλεξαν και στήριξαν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης που και αυτή την φορά έδωσαν μαζικά και ισχυρά το ‘παρών’ τους σε αυτή τη μεγάλη εκλογική διαδικασία.

Όπως έχω πει το πρωί, το πρώτο σκέλος αυτής της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού, όπως μας έχει συνηθίσει ο Κυπριακός λαός. Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς όλους τους ανθυποψηφίους του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι με έναν ευπρεπή τρόπο έχουν δώσει τη δική τους μάχη. Ο λαός μίλησε, ο λαός τοποθετήθηκε, εξέφρασε τη δική του ετυμηγορία. Για μας δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Για μας νικητής πρέπει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, να ‘ναι ο λαός μας, να ’ναι η κοινωνία μας. Ηττημένοι πρέπει να ‘ναι τα προβλήματα, οι δυσχέρειες, οι δυσκολίες, οι κίνδυνοι, αυτά που ανησυχούν, εύλογα, τον κάθε πολίτη, που ανησυχούν, εύλογα τον κάθε πατριώτη.

Από την αρχή εμείς είχαμε τοποθετηθεί ευθαρσώς. Δεν πρέπει να μας χωρίσουν ούτε συγκρούσεις, ούτε διχασμοί, ούτε αντιπαραθέσεις. Είμαστε ισχυρά τοποθετημένοι στη θέση και την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συλλογικότητα, συνευθύνη, ένωση δυνάμεων. Μόνον έτσι μπορεί ο λαός μας, η κοινωνία μας, η πατρίδα μας να επιβιώσει και να κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την αρχή, με ήθος, αλλά και με συνέπεια εξέφρασε αυτή την θέση, μια θέση που αγκαλιάστηκε από ένα ισχυρό πλειοψηφικό τμήμα του Κυπριακού λαού. Εμείς, και αύριο θα συνεχίσουμε την ίδια επωδό: ενότητα, συναινέσεις, συνθέσεις, συνεννοήσεις. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που είναι προσπάθεια για να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις προκοπής, ανάπτυξης και ευημερίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, κλείνοντας, θέλω να παρακαλέσω όλους, ήπια, στη βάση της λογικής –καταλαβαίνω, υπάρχουν συναισθήματα, υπάρχει μια φόρτιση και είναι λογικό μετά από μια μεγάλη προεκλογική διαδικασία- ο κάθε υποψήφιος με αξιοπρέπεια πάλεψε και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι. Απλώνουμε χέρι προς όλους και είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρωτοβουλία μας θα βρει στην πορεία πολλούς άλλους που θα το πιάσουν. Γιατί είναι μια μάχη για τον τόπο μας, δεν είναι ούτε για τα κόμματά μας, ούτε για τα πρόσωπά μας, ούτε και για όποιες μικρές κομματικές ή προσωπικές ατζέντες. Τώρα είναι η ώρα της Κύπρου και είναι η ώρα των πολιτικών δυνάμεων να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι πήραμε το μήνυμά της και μαζί πορευόμαστε για το αύριο. Συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη, συγχαρητήρια και στους συνυποψηφίους του, γιατί μέσα από τη δική τους συλλειτουργία σε αυτή τη διαδικασία κέρδισε η Δημοκρατία στον τόπο μας. Ευχαριστώ πολύ».