24/4/19

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Με απεριόριστο σεβασμό και βαθιά εκτίμηση στην ιστορική σχέση φιλίας που συνδέει τους λαούς Αρμενίων και Κυπρίων, τιμούμε σήμερα την καθιερωμένη εθνική ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Ενός φρικτού εγκλήματος, που εξόντωσε τους άμαχους Αρμένιους πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο εκτοπισμός των Αρμενίων της Πόλης και ,εν γένει ,των Χριστιανικών πληθυσμών και η βίαιη πορεία θανάτου προς τα καταναγκαστικά έργα στα διαβόητα «τάγματα εργασίας», αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.
Η κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσχεση περιουσιών, η νομιμοποίηση κάθε αυθαιρεσίας, η βία, ο τρόμος και ο εξευτελισμός κάθε πτυχής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτέλεσαν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου του Κινήματος των Νεότουρκων με σκοπό την εξόντωση των Αρμενίων και, γενικότερα, τον αφανισμό των Χριστιανικών πληθυσμών της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Αρμενικού Έθνους και καταδίκασαν τους δράστες του εγκλήματος, στηρίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Αρμενικού λαού για παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, τιμούμε και φέτος τα αθώα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, που βίωσαν αντιξοότητες και οδηγήθηκαν σε μαρτυρικό θάνατο και επαναβεβαιώνουμε, για μια ακόμη φορά, τον αλληλοσεβασμό και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό της Αρμενίας. Με πνεύμα φιλίας, κατανόησης και αδελφοσύνης, οι λαοί μας θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στους κοινούς μας αγώνες για εθνική δικαίωση.