22/5/18

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, με τον οποίο ορίζεται και η οικονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή κατατίθεται στην ΕΕ.
Στην περίοδο 2018-2021 επιβεβαιώνεται η σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας με ρυθμό μεγέθυνσης του Α.Ε.Π. πάνω από 3% ετησίως, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται πολιτική ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά, με δημοσιονομικά πλεονάσματα και συνεχή πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα, τα επόμενα χρόνια θα παρατηρείται ελαφρά θετικός ρυθμός πληθωρισμού και συνεχής ενίσχυση της απασχόλησης, με συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας.
Η στρατηγική και ο σχεδιασμός της οικονομικής στρατηγικής αποτελεί το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προωθηθούν οι επιμέρους πολιτικές και οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί σε όλους τους τομείς πολιτικής και τα Υπουργεία, καθώς και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτά τα επόμενα χρόνια, μόνο για μεγάλα έργα προβλέπονται επενδυτικά κονδύλια πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ άλλο ένα ποσό 250 εκατομμυρίων προορίζεται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή μεταμόρφωση του κράτους.