16/10/17

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση αφιερωμένη στους Μαρωνίτες

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση αφιερωμένη στους Μαρωνίτες



Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε υπογράμμιση της εκτίμησης και του σεβασμού όλων μας προς τη μαρωνιτική κοινότητα, κυρίως όμως σε υπογράμμιση των προσπαθειών που προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, καταβάλλετε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινότητας, όπως και των διαφόρων προκλήσεων που κατά καιρούς εμφανίζονται και μας αφορούν όλους.

Τα θέματα αυτά βρίσκονται πάντα μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και αυτό το επιβεβαιώνουν τόσο οι προσωπικές σας ενέργειες όσο και οι οδηγίες σας που διαβιβάζονται προς τα διάφορα τμήματα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Η συμπαράστασή σας προς τη μαρωνιτική κοινότητα είναι δεδομένη και καλά γνωστή. Είσθε πάντα σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός στις ανάγκες της.

Η μέριμνα και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διαβίωση και την πρόοδο της μαρωνιτικής κοινότητας συνεχίζεται έμπρακτα σε όλα τα επίπεδα με συγκεκριμένα έργα υποδομής και με την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών, που στόχο έχουν την προβολή και ανάδειξη της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της, όπως επίσης και στη στήριξη και αναβάθμιση της παιδείας.

Φίλοι και Φίλες της μαρωνιτικής κοινότητας

Για 43 χρόνια ζείτε στην προσφυγιά και τον εγκλωβισμό με την προσδοκία ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα μπορέσετε ελεύθεροι και με ασφάλεια να επιστρέψετε στα κατεχόμενα χωριά σας. Διατηρείτε πάντα αναμμένη και ζεστή στην καρδιά σας τη φλόγα της ελεύθερης επιστροφής στον Κορμακίτη, τον Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και στα Καρπάσια. Συνδέεστε με αυτή τη γη για 14 αιώνες τώρα, συνθέτοντας μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα, πιστή στην ιστορία και τις παραδόσεις της, στα ήθη και τα έθιμα της.

Η καρδιά σας πάλλει το ίδιο με τη δική μας έχοντας τις ίδιες έγνοιες και ανησυχίες, τις ίδιες χαρές και λύπες, τις ίδιες ελπίδες και προσδοκίες. Αγωνίζεστε πεισματικά για τη διατήρηση της ιδιαίτερης σας ταυτότητας, αντέχετε και προσμένετε, όπως αντέχει και προσμένει το σύνολο του λαού μας.

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που καλωσορίζουμε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο τους ηρωικούς εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας από τον Κορμακίτη και τα Καρπάσια.

Αυτούς τους ανθρώπους που υπομένουν τις συνέπειες της κατοχής και αντέχουν με την ελπίδα και την προσδοκία ότι δεν θα αργήσει η μέρα που ο άνεμος της ελευθερίας θα πνεύσει απ΄ άκρου εις άκρον στο νησί μας, φέρνοντας την ειρήνη, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία σε όλους τους Κυπρίους.

Θέλω καταλήγοντας να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών της Κύπρου κύριο Γιουσέφ Σουέϊφ, καθώς και τον εκπρόσωπο τον Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα για την προσφορά τους αλλά και για το άριστο επίπεδο συνεργασίας μας για την προώθηση των θεμάτων της κοινότητας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης προς τους κοινοτάρχες τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων των τεσσάρων μαρωνίτικων χωριών αλλά και τα οργανωμένα σύνολα και σωματεία για την συνεργασία και την βοήθεια.

Πάνω από όλα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους εσάς, τον κάθε Μαρωνίτη και Μαρωνίτισσα, για την προσφορά σας στους κοινούς μας αγώνες.

Εύχομαι κάθε καλό σε όλους.