1/8/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έγινε, σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις του για το πώς το συμβουλευτικό αυτό όργανο μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματικό και οι αρχηγοί των κομμάτων παρέθεσαν τις απόψεις τους, κάποιες από τις οποίες διαφωνούσαν με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από την ημερομηνία σύστασής του το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό, προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σώμα και ως εκ τούτου εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής, εάν δεν είναι αρχηγός κόμματος.

2. Σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση συγκεκριμένων, εξειδικευμένων θεμάτων. Αν τέτοια θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων δύναται να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο.

3. Η ενημέρωση και η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτική. Οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να κοινοποιούν δημόσια τις θέσεις των κομμάτων τους.

Ακολούθως, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα της εντατικοποιημένης φάσης του διαλόγου και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα κόμματα μπορούν να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και να επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις σε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου ευθύς μετά τις θερινές διακοπές».

Ερωτηθείς πότε θα μελετηθούν τα έγγραφα από τα κόμματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εναπόκειται στα κόμματα να ζητήσουν να δουν τα έγγραφα από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μπορούν άμεσα να το πράξουν».

Σε ερώτηση αν το θέμα της σύστασης υποεπιτροπών προϋπήρχε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι υποεπιτροπές αφορούσαν θέματα του διαλόγου, πρόκειται για τις Ομάδες Εργασίας που συζητούσαν. Τώρα αν υπάρχει εισήγηση για σύσταση υποεπιτροπής, η οποία θα συζητήσει πολύ συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να προχωρήσει με μια τέτοια ενέργεια για συζήτηση αυτών των θεμάτων με εμπειρογνώμονες ή με άτομα που θα επιλέξουν τα κόμματα. Αν υπάρχει εισήγηση ή αν προκύψει μέσα από τη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου η ανάγκη σύστασης συγκεκριμένης υποεπιτροπής αυτό θα μπορεί άμεσα να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς, είπε ότι μια τέτοια υποεπιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει αν είχε διακοπεί για κάποια περίοδο η πρόσβαση των κομμάτων σε έγγραφα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είχε διακοπεί λόγω των διαρροών που είχαν γίνει. Το θέμα συζητήθηκε εκτεταμένα σήμερα, σάς ανέφερα και τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που άπτονται και του θέματος της εμπιστευτικότητας, και επαναλαμβάνω ότι τα κόμματα δύναται να δουν τα σχετικά έγγραφα που αφορούν και την ενημέρωση, στην οποίαν προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εντατικοποιημένη φάση. Τα κόμματα θα επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις και εισηγήσεις σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση αν η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούσε και τη χθεσινή συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά, (αφορούσε) όλες τις συναντήσεις κατά την εντατικοποιημένη φάση».

Κληθείς να πει αν απέσυρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «στο πλαίσιο της επιθυμίας του Προέδρου για συναίνεση, στο πλαίσιο της επιθυμίας του Προέδρου να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το Σώμα –ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το συγκεκριμένο Σώμα να έχει προστιθέμενη αξία στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη-, αποδέχθηκε κάποιες από τις εισηγήσεις των κομμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτό που μπορώ να σας πω είναι για τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να υπάρξει ρόλος για την Τουρκία στην Κύπρο. Δεν μπορεί στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού να προνοείται η παραμονή Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο ή τουρκικών μονομερών εγγυήσεων όσον αφορά την Κύπρο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».