6/4/16

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στη 17η Έκθεση Πρακτικής Εμπειρίας και Εργοδότησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στη 17η Έκθεση Πρακτικής Εμπειρίας
 και Εργοδότησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

 
Μεταφέρω* τις ευχαριστίες της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πρόσκληση να χαιρετίσει τη σημερινή Έκθεση Πρακτικής Εμπειρίας και Εργοδότησης που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των αποφοίτων του και φορέων απασχόλησης και κατάρτισης που λειτουργούν στην κυπριακή αγορά εργασίας.

Όπως είναι γνωστό η ανεργία των νέων,   και μάλιστα με μακροχρόνια διάρκεια, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λόγω τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί. Εργαλεία, όπως η Έκθεση αυτή, που στοχεύουν στην ενημέρωση των νέων μας για την   κατάσταση της αγοράς εργασίας και τις υπάρχουσες ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης αποτελούν βέλτιστες πρακτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας . 

Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας κατά τα τελευταία χρόνια βρήκε τον τόπο, και ειδικά τις υφιστάμενες δομές, απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες αυτού του φαινομένου. Η Κυβέρνηση, εν μέσω μνημονικών υποχρεώσεων και με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κατάφερε να θέσει σε καθοδική πορεία την ανεργία, με την προώθηση διάφορων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων και ενεργών μέτρων πολιτικής απασχόλησης.

Μείωση του ποσοστού ανεργίας έχει επιτευχθεί και στην ευάλωτη κατηγορία των νέων.  Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό.   Αντίθετα, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για ενεργοποίηση των ατόμων εκτός εργασίας και για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ειδικά στην ομάδα των νέων.

Γνωρίζουμε ότι η ανεργία στους νέους, ειδικά όταν παρατείνεται για   μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στους ίδιους, καθώς μειώνεται η αυτοεκτίμηση τους, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι τους, μειώνονται τα εισοδήματα τους και οι επαγγελματικές τους προοπτικές, και καθυστερεί η έναρξη της ζωής τους ως ανεξάρτητοι ενήλικες.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει  σειρά μέτρων για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τα οποία αφορούσαν προγράμματα κατάρτισης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων χρήσιμων σε μια σύγχρονη αγορά εργασίας, προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπως επίσης και σχέδια χορηγιών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στα πλαίσια της υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση των νέων και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση των νέων, εφαρμόζονται ήδη νέα σχέδια κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και προγραμματίζονται και πρόσθετα σχέδια. Γενικότερα, οι βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Σχέδιο αφορούν στην ενίσχυση των συστημάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, στη θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας, καθώς και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Βασικό δε εργαλείο υποστήριξης των νέων κατά τη μετάβασή τους στο εργασιακό ή επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών καθοδήγηση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), στέκεται στο πλευρό των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.   Στις πολλαπλές δράσεις που υλοποιεί η ΑνΑΔ, εξέχουσα θέση έχουν τα Σχέδια που αποσκοπούν στην απόκτηση εργασιακής πείρας και πρακτικής κατάρτισης από άνεργους νέους πτυχιούχους, τα οποία συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στη διευκόλυνση της ένταξής τους στην απασχόληση.

Στις δράσεις της ΑνΑΔ που αποσκοπούν στην απόκτηση πρακτικής εμπειρίας από πτυχιούχους, εμπίπτει το συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την ΑνΑΔ Έργο για τοποθέτηση άνεργων νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας. Το Σχέδιο αυτό, το οποίο εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας, έχει διάρκεια έξι μηνών και αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών πρακτικής κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας σε άνεργους νέους πτυχιούχους. Πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε για αξιολόγηση του συγκεκριμένου Σχεδίου κατέδειξε ένα πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα: έξι μήνες μετά τη λήξη των προγραμμάτων, το 50% των ανέργων που συμμετείχαν στο Σχέδιο βρίσκονταν στην απασχόληση. Μέσω του Σχεδίου αυτού τοποθετήθηκαν 5.800 περίπου νέοι πτυχιούχοι σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ΑνΑΔ, το οποίο είχε επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράδειγμα καλής πρακτικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμοιβαίας Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω του Σχεδίου παρέχονται κίνητρα σε επιχειρήσεις για να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, πρακτική κατάρτιση και εργασιακή πείρα σε αποφοίτους , ενώ καταβάλλεται χορήγημα στον εργοδότη αναλόγως του κόστους κατάρτισης και του κόστους προσωπικού των συμμετεχόντων. Κάθε χρόνο περίπου 1.000 νέοι πτυχιούχοι συμμετέχουν στο Σχέδιο αυτό.

Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω της ΑνΑΔ υιοθέτησε και υλοποιεί Ειδικό Σχέδιο για προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα πράσινα επαγγέλματα στα οποία δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης, με αποδέκτες μεταξύ άλλων και νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας .

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ανεργία των νέων είναι ένα εξαιρετικής σημασίας πρόβλημα που δεν αφορά μόνο εσάς τους νέους. Αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και το κράτος. Μόνο με συνεργασία και συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια,   θα μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό από τους άνεργους νέους μας στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα,   αφού η οικονομία θα επωφεληθεί από τον ενθουσιασμό, τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες,   που θα επιταχύνουν την επιστροφή μας στην ευημερία και στην ανάπτυξη.

Κλείνοντας, απευθύνω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης και σε όλους εσάς που συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι κάθε επιτυχία.

------------------------