15/3/16

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου:

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου:


Δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και εκπαίδευση σε θέματα αντιμετώπισης οπλών μαζικής καταστροφής από τις υπηρεσίες του κράτους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εφοδιασμένη με τρία ειδικά οχήματα αντιμετώπισης χημικών, τα οποία είναι εξοπλισμένα με βασικό εξοπλισμό αντιμετώπισης μιας μικρής διαρροής χημικών ουσιών, κυρίως από εργοστάσια ή από τα λιμάνια και κατά τη διάρκεια διακίνησης τους στο δρόμο από ένα μέρος σε άλλο.
Όλο το προσωπικό εκπαιδεύεται στη Σχολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης επεισοδίων με χημικές ουσίες καθώς επίσης συνεχίζει την εκπαίδευση του και στους Σταθμούς. Η εκπαίδευση του βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο απόδοσης.
Οι ομάδες της είναι εξοπλισμένες με ειδικές στολές προστασίας από χημικά, έχουν βασικό εξοπλισμό για σταμάτημα μικρών διαρροών, βασικούς ανιχνευτές πολλαπλών αερίων, ανιχνευτές ραδιενέργειας και συστήματα απολύμανσης. Υπάρχει δε στους σταθμούς πρόγραμμα εξεύρεσης πληροφοριών για τα επικίνδυνα χημικά και ειδικά βιβλία (Emergency Response Guidebook). Βιβλία υπάρχουν σ’ όλα τα οχήματα χημικών.
Για το σκοπό αυτό έχουν σταλεί Αξιωματικοί στο εξωτερικό και έχουν εκπαιδευτεί στο θέμα των επικίνδυνων χημικών υλικών.
Όσον αφορά όμως το θέμα της απειλής από όπλα μαζικής καταστροφής (CBRN) δεν υπάρχει επαρκεί εκπαίδευση των μελών της κυρίως στην αντιμετώπιση των απειλών από Βιολογικά και Ραδιενεργά υλικά. Η θέση στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκρεμεί, για ανταλλαγή πληροφοριών σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης και των πληροφοριών που πρέπει να τυγχάνουν από βιβλία ή προγράμματα οι πρώτοι ανταποκριτές και που σε αυτόν τον τομέα σπαταλούνται από την Ευρωπαική Ένωση δεκάδες εκατομύρια Ευρώ κονδύλια κάθε χρόνο
Ψάχνοντας το θέμα σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Υπηρεσιών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πιο πάνω προέκυψε το πρόβλημα ότι οι χώρες αυτές έχουν δημιουργήσει Ειδικές Ομάδες Αντιμετώπισης CBRN και έχουν πάρει αρκετές γνώσεις και εκπαιδεύσεις. Οι ομάδες αυτές δημιουργήθηκαν από μέλη διάφορων ουσιωδών Υπηρεσιών όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Ιατρικές Υπηρεσίες κ.λ.π. και δεν ενδιαφέρονται για συνεργασία με χώρες που είναι πιο χαμηλό το επίπεδο γνώσεων τους στο θέμα αυτό.
Για να μπορέσουμε και εμείς να ανταποκριθούμε θετικά, σωστά και ασφαλισμένα θα πρέπει να γίνει συνάντηση των βασικών εμπλεκομένων Υπηρεσιών, να εκφέρουν τις απόψεις τους και να οριστούν μέλη που θα εκπροσωπούν την Υπηρεσία τους καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου. Τα μέλη αυτά των ομάδων θα τύχουν της βασικής εκπαίδευσης και θα μπορούν να εργάζονται σαν ομάδα σε ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Με τη δημιουργία αυτών των ομάδων είναι πλέον εύκολο η συνεργασία μας με άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Γιώργος Μακαρίου
Υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις
Πρώην Ανώτερος Αξιωματικός Πυροσβεστικής