15/3/16

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο
 Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η κατάσταση στο Ιράν και η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.   Επίσης, στα πλαίσια ανεπίσημου γεύματος οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, στην παρουσία του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Martin Kobler .  

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Ρωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε καταρχάς στην κατάσταση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ από όλους τους εμπλεκόμενους.  Αφού καλωσόρισε τις συνεχείς προσπάθειες της Γερμανίας και Γαλλίας στο πλαίσιο του Σχηματισμού της Νορμανδίας, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι η ΕΕ ομόφωνα εξέφρασε τη δέσμευσή της για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και έλαβε, σε πνεύμα αλληλεγγύης, συγκεκριμένες αποφάσεις.   Σε ό,τι αφορά στο ευρύτερο φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στα διεθνή δρώμενα και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει σταδιακά να εμπλακεί σε έναν ευρύτερο διάλογο μαζί της .  Αυτό θα αποβεί προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, ιδιαίτερα υπό το φως των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, κατέληξε.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία παρουσίασε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή.   Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση επί του εδάφους, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατόν.