20/11/15

3 η Ημερίδα για τη Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων

Χαιρετισμός Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας
δρος Χριστίνα Γιαννάκη στην εναρκτήρια τελετή της εντόπιας εκπαίδευσης

 
3 η Ημερίδα για τη Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δραστηριότητα των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η οποία αποτελεί την 3 η κατά σειρά Ημερίδα για τη Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εντόπιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς τους εκλεκτούς ομιλητές από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Κύπρο που, παρά το έντονο πρόγραμμά τους, επέλεξαν να είναι σήμερα μαζί μας, για να μοιραστούν τις εμπειρίες και γνώσεις τους.

Η σημασία και συνεισφορά των κλινικών εργαστηρίων στη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών και παθήσεων, αλλά και στη διεξαγωγή αναλύσεων που έχουν σχέση με την πρόληψη γενετικών παθήσεων, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατ’ επέκταση, η διοργάνωση της 3 ης Ημερίδας για τη Διαπίστευση Κλινικών Εργαστηρίων αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για ανάπτυξη της γνώσης και της τεχνογνωσίας στον τομέα. Εξάλλου, η διαπίστευση και επαγγελματική διαχείριση των κλινικών εργαστηρίων αποτελεί σήμερα υποχρέωση όλων όσων προσφέρουν εργαστηριακές αναλύσεις και υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής και ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.

Το Υπουργείο Υγείας, με γνώμονα την κατεύθυνση αυτή, έχει, επί σειρά ετών, καταβάλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε τα κλινικά εργαστήρια των νοσηλευτηρίων μας να είναι κατάλληλα εξοπλισμένα με σύγχρονη τεχνολογία και επαρκώς στελεχωμένα με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η διαπίστευση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτού του εκσυγχρονισμού και επιστέγασμα της ποιοτικής προσφοράς.

Γνωρίζουμε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για την διαπίστευση όλων των κρατικών κλινικών εργαστηρίων. Γνωρίζουμε, επίσης, πως τους τελευταίους εννέα μήνες έχει γίνει εκπαίδευση, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική, με τη συμμετοχή ειδικών συμβούλων ενός μεγάλου αριθμού λειτουργών των κρατικών νοσοκομειακών εργαστηρίων και πως το σημερινό σεμινάριο αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας.

Συγχαίρουμε τόσο τους οργανωτές και εκπαιδευτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας, όσο και τους συμμετέχοντες που πρόθυμα μετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα αυτό.

Το πρόγραμμα της σημερινής Ημερίδας καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το ευρύ φάσμα της διαπίστευσης, αλλά και διαχείρισης των κλινικών εργαστηρίων. Η παρουσία των έγκριτων ομιλητών από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Κύπρο, αλλά και η δική σας συμμετοχή εγγυούνται ένα ουσιαστικό και επιτυχημένο σεμινάριο. Η ανταλλαγή εμπειριών, η ευρύτερη γνώση κλινικών εργαστηρίων και εφαρμογή του θέματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η μέχρι σήμερα εμπειρία διαπίστευσης κλινικών εργαστηρίων στην Κύπρο, θα θέσουν τα τελευταίες γραμμές στην ολοκλήρωση του θεσμού της διαπίστευσης των κρατικών κλινικών εργαστηρίων στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ, ευχόμενη κάθε επιτυχία στις εργασίες του Σεμιναρίου.