8/9/15

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη σύσκεψη του Προέδρου
της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας μια συνολική και λεπτομερέστατη ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε στα διάφορα θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των αρχηγών ή των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αντιλαμβάνεστε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία, έχουμε δρόμο να διανύσουμε στην προσπάθεια αυτή. Από πλευράς μας, παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση επίτευξης του κοινού, θα έλεγα, στόχο που δεν είναι άλλος, από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά   στο θέμα του δικαιώματος του ιδιοκτήτη και του χρήστη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα θέμα, το οποίο θα καθοριστεί μέσα από τα κριτήρια και που συζητείται αυτή τη στιγμή, και μάλιστα σήμερα υπάρχει ολοήμερη συνάντηση των διαπραγματευτών.

Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία του. Δεν θα πρέπει να προτρέχουμε να βγάζουμε συμπεράσματα για θέματα που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι λανθασμένη η επιλογή του να θεωρούνται οι τουρκικές θέσεις ότι αποτελούν συμφωνία στο τραπέζι. Για αυτό γίνεται διαπραγμάτευση.

Έχουμε σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις και θα πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή, υπάρχει δουλειά να γίνει, έχουμε δρόμο να διανύσουμε και αναλόγως των εξελίξεων θα γίνεται συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων».

Σε ερώτηση από πού βγάζουν κάποια κόμματα συμπεράσματα και τοποθετούνται κατά αυτό τον τρόπο σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη και του χρήστη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα στα κόμματα αυτά. Η Κυβέρνηση, με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλώνει ότι σταθερή θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο και όλα αυτά θα καθοριστούν μέσα από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, η συζήτηση των οποίων ξεκίνησε σήμερα. Άρα, δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα στη βάση των τουρκικών θέσεων. Θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης, να δούμε πώς προχωρεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε τις εξελίξεις».

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα ήταν ανεύθυνο αν έλεγα δημόσια πού μπορεί να φτάσει η θέση της δικής μας πλευράς. Εκείνο που επαναλαμβάνω είναι τη σταθερή θέση ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία. Σήμερα ξεκινά μια διαδικασία. Να κάνουμε όλοι υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί και θα τοποθετηθούμε επί των εξελίξεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι επιχειρείται συσκότιση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να κρατήσουμε το επίπεδο του διαλόγου ψηλά. Έχουμε όλοι αυτή την υποχρέωση. Ο στόχος είναι κοινός. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, ο στόχος, όμως, εμείς πιστεύουμε ότι είναι κοινός. Ο κόσμος μάς ακούει και μάς κρίνει. Δεν πρέπει να υπάρχουν αφορισμοί και χαρακτηρισμοί. Κανενός δεν αμφισβητείται ούτε ο πατριωτισμός, ούτε το τι επιδιώκει μέσα από αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε σχέση με το θέμα της ενημέρωσης, θέλω να πω ότι το ΔΗΚΟ ήταν χθες εδώ για αρκετές ώρες για να ενημερωθεί. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο διαπραγματευτής και γενικότερα η διαπραγματευτική ομάδα είναι στη διάθεση οργανωμένων και μη συνόλων, για να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων. Έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα.

Με αφορμή το σχόλιο από τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, έχω ενώπιον μου δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τον Μάιο του 2006, σε απάντηση του προς τον δημοσιογράφο κ. Αριστείδη Βικέτο. Ο κ. Βικέτος απευθύνεται στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον ρωτά: ‘Όλοι γνωρίζουν, εκτός από τον κυπριακό λαό. Στο τέλος, θα έρθει πάλι κανένα σχέδιο και θα διερωτόμαστε από πού ήρθε αυτό το πράγμα’. Και απαντά ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: ‘Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που έχει επιβληθεί αυτό το πέπλο της εμπιστευτικότητας. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε όλοι ότι ο κυπριακός λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του, εκλέγει τον αρχηγό της κοινότητας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χειριστούν τα θέματα, όπως νομίζουν καλύτερα. Η εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού εκδηλώνεται με την εκλογή των ηγετών του’.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και όχι μόνον, ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούν τόσο από τα έγγραφα, τα οποία ανταλλάσσονται, όσο και από το διαπραγματευτή ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Ο κόσμος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται και, στο τέλος της μέρας, θα κρίνει».

Σε ερώτηση γιατί να μη γνωρίζει ο κόσμος τι διαμείβεται στις διαπραγματεύσεις, εφόσον οι θέσεις μας είναι ήδη γνωστές στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας και θα πηγαίναμε ‘γυμνοί’ στις διαπραγματεύσεις αν διαρρέαμε τις θέσεις μας. Αυτό θα ήταν το πλέον λανθασμένο και θα ήταν η συνταγή αποτυχίας στις προσπάθειες. Και η δική μας θέση είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εξελικτική διαδικασία. Πώς μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για θέματα που ακόμη δεν έχουν συζητηθεί όπως είναι το περιουσιακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δημόσια δηλώσεις –και ήδη το έπραξε- ότι μόλις συμφωνείται κάτι θα ενημερώνει ο ίδιος τον κυπριακό λαό.

Στο τέλος της ημέρας, είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει, αν καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, κατά πόσο συμφωνεί ή όχι. Άρα, δεν αποκρύπτουμε τίποτα και ούτε είναι πρόθεση μας να αποκρύψουμε κάτι από τον οποιονδήποτε. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι και οι δηλώσεις μας να είναι τεκμηριωμένες και στη βάση πραγματικών δεδομένων, καθώς και του τι συμφωνείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση γιατί να ενημερώνονται οι αρχηγοί κομμάτων και όχι οι πολίτες και συνάμα ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο ιδιοκτήτης περιουσίας στα κατεχόμενα, αν καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, θα κληθεί να τοποθετηθεί. Ακόμα, όμως, και πριν καταλήξουμε στο σχέδιο λύσης, θα ενημερωθεί για όλα τα θέματα που τον αφορούν, αφού συμφωνηθούν. Δεν θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους μας κάθε μέρα που ερχόμαστε από τις διαπραγματεύσεις να κάνουμε δηλώσεις για το πού βρισκόμαστε. Το μόνο που θα πετύχουμε με αυτό είναι να αποδυναμώσουμε τη διαπραγματευτική θέση της δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς σε ποια φάση των διαπραγματεύσεων θα ενημερώσει τον κόσμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε «μόλις υπάρχει συμφωνία για ένα σημαντικό θέμα, θα ενημερώνεται ο κυπριακός λαός, όπως έγινε, για παράδειγμα, στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, στην ιδιοκτησία που μόλις συμφωνήθηκε ενημερώθηκε ο κυπριακός λαός. Αυτή τη στιγμή συζητούμε. Για να συζητούμε σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές. Έχουμε απόσταση να διανύσουμε. Αν δημιουργηθούν συνθήκες που μας οδηγούν στην κατάληξη κάποιων σημαντικών θεμάτων, φυσικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως θα ενημερώσει».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος δεν θα θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο, με το οποίο ο ίδιος δεν θα συμφωνεί και που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Ταυτόχρονα, αν –και εμείς ευελπιστούμε να το πετύχουμε- καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, να είστε σίγουροι ότι θα δοθεί και ο χρόνος που απαιτείται, έτσι ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία στον κυπριακό λαό, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο και που θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των προνοιών του σχεδίου».

--------------------