23/7/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


Τα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται με πάσα λεπτομέρεια στο Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση με το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης και σειρά ερωτημάτων που έθεσαν, είπε ότι «δεν απαντώ σε ανακοίνωση του όποιου κόμματος.

Αυτό που λέω είναι ότι τα κόμματα ενημερώνονται και υπάρχουν πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, με πάσα λεπτομέρεια για ό,τι συζητείται.

Δεν έχω να απαντώ δημόσια σε ερωτήσεις που είναι απαντημένες από τις συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά κάποιοι δεν θα επιθυμούσαν να τις κατανοήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει άλλη αναφορά από πλευράς κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «δεν θα απαντήσω, δεν πρόκειται να επιτρέψω να οξυνθεί το κλίμα, όσο και αν προκαλούμε από όποιον και αν προκαλούμε. Αυτό το οποίο θα κάνω είναι απλώς ότι θα λέγω πώς θα έχουν τα αληθή γεγονότα και δεν πρόκειται να μπω σε αντιπαράθεση με καμία παράταξη».

Ερωτηθείς για το θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών είπε ότι «δεν υπάρχει ανάλογο θέμα και δεν συζητείται. Αν θέλετε εκείνο για το οποίο έχω ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και θα το πω και δημόσια είναι για το θέμα της διασφάλισης της δικοινοτικότητας, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι να έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την τοπική διακυβέρνηση της πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι.

Το σημαντικότερο εδώ είναι η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών, ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος από το σύνολο των πολιτών. Και εδώ δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία».