5/6/15

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα
Αποδήμων συναντήθηκε με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ


Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στο 31 ο  Ετήσιο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, πραγματοποιεί επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα με παράγοντες της αμερικανικής Κυβέρνησης και της ομογένειας.  

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Φωτίου είχε χθες συνάντηση στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών κα Amanda Sloat.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και θέματα που αφορούν τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στις κατεχόμενες περιοχές. Συζητήθηκε επίσης η πορεία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου. Ο Επίτροπος ενημέρωσε παράλληλα την Αμερικανίδα αξιωματούχο για εξελίξεις που σχετίζονται με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ειδικότερα, υπήρξε ενημέρωση για τις δυσκολίες που η δική μας πλευρά αντιμετωπίζει στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, οι οποίες προκύπτουν από την απροθυμία της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για την παροχή πληροφοριών και από την παρεμπόδιση διερεύνησης εντός των, ούτω καλούμενων, στρατιωτικών ζωνών.

Από αμερικανικής πλευράς, έχουν διαβιβασθεί μηνύματα συμπαράστασης και ετοιμότητας για προώθηση του εν λόγω ζητήματος και για διαλεύκανση όλων των πτυχών του ανθρωπιστικού δράματος των συγγενών αγνοουμένων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάγκης για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στις κατεχόμενες περιοχές, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέλυσε το εύρος και τη σοβαρότητα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και ζήτησε από την κα Sloat όπως οι ΗΠΑ ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για τον τερματισμό αυτών των παραβιάσεων.  

Αναφορικά με την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας εκφράστηκε η πλήρης στήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς και η ελπίδα όπως η παρούσα διαδικασία οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που να επανενώνει τους θεσμούς, την οικονομία και τον λαό.

-----------------------