11/6/15

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα με τη Διευθύντρια για θέματα Ευρώπης στον ΟΗΕ

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα
με τη Διευθύντρια για θέματα Ευρώπης στον ΟΗΕ


Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, είχε χθες συνάντηση με τη Διευθύντρια για θέματα Ευρώπης στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών κα Elizabeth Spehar . Τον κ. Φωτίου συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
 
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια αλληλοενημέρωση για την παρούσα φάση του Κυπριακού και υπογραμμίστηκε ο υποβοηθητικός χαρακτήρας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην προώθηση και καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν πρωταρχικά η ανάγκη για ουσιαστική πρόοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κ. Φωτίου, μεταξύ άλλων, ήγειρε το θέμα των αγνοουμένων και τόνισε ότι ως θέμα πρωτίστως ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό ΜΟΕ,  η επίλυση του οποίου θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.   Διαπιστώθηκε δε και από τους δύο συνομιλητές ότι η υπάρχουσα   θετική δυναμική μπορεί να ωθήσει το ανθρωπιστικό αυτό θέμα ως ένα από τα ΜΟΕ, ενώ εκφράστηκε από μέρους του κ. Φωτίου η αποφασιστικότητα και βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς οριστική επίλυση του θέματος αυτού. Αναμένεται, είπε, η ίδια βούληση και ειλικρινής προσπάθεια να καταβληθεί και από την τουρκική πλευρά.