16/6/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
για το Κυπριακό

 
Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διαπραγματευτών επί όλων των θεμάτων, έτσι ώστε αύριο να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια καλή συζήτηση σε σχέση με την αυριανή συνάντηση των ηγετών, για το πώς προχωράμε, ενώ ο κ. Eide ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες».
 
Ερωτηθείς αν η βάση της αυριανής διαπραγμάτευσης θα είναι καλύτερη από ό,τι αυτή που υπήρχε πριν, είπε ότι «οι διαπραγματευτές έχουν και σήμερα το απόγευμα συνάντηση. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί όλων των θεμάτων, έτσι ώστε αύριο να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε».
 
Κληθείς να πει αν αναμένουμε ανακοίνωση νέων ΜΟΕ αύριο, είπε ότι «θα δούμε. Η διαδικασία τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τα ΜΟΕ εναπόκειται στους ηγέτες αύριο, αν κρίνουν, μέσα από τη συζήτησή τους να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των όποιων νέων ΜΟΕ».
 
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη, είναι κάτι που, θυμάστε από την αρχή, λέγαμε και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αλλά και στην εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης».
____________