31/10/14

Με πρόταση του Υπουργού Υγείας διευρύνονται οι κατηγορίες πολιτών για έκδοση Ταυτοτήτων Νοσηλείας

Με πρόταση του Υπουργού Υγείας διευρύνονται οι κατηγορίες πολιτών για έκδοση Ταυτοτήτων Νοσηλείας


31/10/2014

Σε νομοθετική ρύθμιση που προνοεί τη συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ως επιπρόσθετες κατηγορίες δικαιούχων για ταυτότητες νοσηλείας, προχωρεί το Υπουργείο Υγείας κατόπιν πρότασης που ενέκρινε στις 29 Οκτωβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής κατέθεσε πρόταση, βάσει της οποίας οι κατηγορίες δικαιούχων για κάρτες νοσηλείας διευρύνονται με κατηγορίες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι νέες κατηγορίες που προστίθενται στους δικαιούχους με βάση το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, περιλαμβάνουν άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (όπως αυτές καθορίζονται στον Έκτο Πίνακα των σχετικών Κανονισμών), άνεργους που αναζητούν εργασία στο Τμήμα Εργασίας, έγκυες γυναίκες, παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών και μονογονεϊκές οικογένειες. Οι κατηγορίες αυτές θα εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής τριών χρόνων εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα αποτελούν πλέον δικαιούχους για ταυτότητες νοσηλείας, δεδομένου ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις για επιλεξιμότητα, όπως εισοδηματικά κριτήρια και διαμονή στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2013 τέθηκαν σε ισχύ οι νέες πρόνοιες των «περί Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Ρύθμισης και Τέλη) Νόμων του 978 έως 2013» και των «περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών Γενικών Κανονισμών του 2000 έως 2013», οι οποίες προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την προϋπόθεση τριών χρόνων εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να καταστεί κάποιος δικαιούχος για ταυτότητα νοσηλείας.

Το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει ήδη τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση σε νόμο.