25/8/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Συνέδριο των Αποδήμων

.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη
στο Συνέδριο των Αποδήμων


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ. Η παρουσία σας επιβεβαιώνει όχι μόνο τους άρρηκτους δεσμούς σας με την πατρίδα αλλά υπογραμμίζει και τον σκοπό και τις αρχές που υπηρετείτε. Και που είναι όχι μόνο η διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας και η μετάδοση της ζώσας μνήμης στους νεότερους, αλλά και ο συνεχής και αδιάκοπος αγώνας για δικαίωση της Κύπρου.

Η Κύπρος παρακολουθεί με αδιάλειπτο ενδιαφέρον και συναίσθημα ικανοποίησης όχι μόνο τους αγώνες σας για προώθηση του εθνικού μας θέματος, αλλά και τη σκληρή καθημερινή βιοπάλη για πρόοδο και καταξίωση στη γη που σας φιλοξενεί. Ομού μετά των Ελλήνων ομογενών, διευρύνετε τις διαστάσεις του έθνους για προκοπή και διασφαλίζετε την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού.

Ως γνωρίζετε, πρωταρχικό και κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η λύση του εθνικού μας θέματος που απασχολεί και εσάς. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κύπρος προχωρά θωρακισμένη από το διεθνές δίκαιο, την ευρωπαϊκή της ιδιότητα, αλλά και την πολύτιμη συμπαράσταση της Ελλάδας καθώς και του απανταχού της γης Ελληνισμού.

Ιδιαίτερα στο Κυπριακό θεωρούμε τον ρόλο που διαδραματίζετε ουσιαστικό και άκρως υποστηρικτικό στις επίπονες και κοινές προσπάθειες για ευόδωση του αγώνα μας. Η εντατική δραστηριοποίηση σας στα κέντρα πολιτικής και λήψης αποφάσεων προωθεί το δίκαιο των θέσεων μας. Η σημαντική προσφορά της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ αλλά και η συμβολή των νέων μας μέσω της ΝΕΠΟΜΑΚ αποδεικνύει το συνεχές ενδιαφέρον σας και το αξιοσημείωτο έργο που επιτελείτε.
Είναι γεγονός ότι ο δικός σας κεντρικός ρόλος είναι άξιος συνεχούς επαίνου. Η συνεχής προβολή της Κύπρου μέσω των πολύπλευρων δράσεων σας αποδεικνύει το πάθος και την αγάπη σας για την πατρίδα. Η ενασχόληση σας δε με θέματα που απασχολούν τις κοινότητες και κατ’ επέκταση τις ομοσπονδίες, που εξυπακούει εθελοντικό έργο προς όφελος των παροικιών μας, αξίζει συγχαρητηρίων.

Επιτρέψτε μου να σταθώ εν συντομία στον ρόλο μας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που διαδραματίζονται στην άμεση γειτονία μας, δώσαμε έμφαση στη διεύρυνση της εστίασης της εξωτερικής μας πολιτικής, αξιοποιώντας τις εξαίρετες σχέσεις με τους γείτονες μας, υπέρ της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Η Κύπρος αντιμετωπίζεται από όλους τους περιφερειακούς παίκτες ως έντιμος συνομιλητής στην επιδίωξή της για ενεργότερη πολιτική, στοχεύοντας σε μια σταθερή και ευημερούσα Μέση Ανατολή.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσω του επαναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, χωρίς να είναι εις βάρος των εξαίρετων σχέσεων που διατηρούμε με τους παραδοσιακούς φίλους μας, αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που μας παρέχει η ιδιότητα μας ως πλήρες μέλος της ΕΕ και η στρατηγική, εταιρική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος έχει ρόλο και συντάσσεται στον αγώνα για την καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η εμπορία προσώπων και το οργανωμένο έγκλημα.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η πολιτική μας στο θέμα της αναζήτησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης (ΑΟΖ). Προσβλέπουμε όπως η Κύπρος διαδραματίσει ρόλο ως ενεργειακό κέντρο που να αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα προς όφελος της περιοχής. Το φυσικό αέριο εντός της λεκάνης της Λεβαντίνης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για συνεργασία και για την επέκταση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής. Το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ότι ήταν ο άνθρακας και ο χάλυβας για την Ευρώπη, που ήταν ο προπομπός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αγαπητοί σύνεδροι,

Το επόμενο διήμερο θα έχετε την ευκαιρία, με το πνεύμα συλλογικότητας που σας χαρακτηρίζει, να προβείτε σε ανασκόπηση του έργου που επιτελείτε, σε προγραμματισμό και μελλοντικό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων σας. Οι δράσεις σας αυτές έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό, τον αλληλένδετο συνδετικό κρίκο με την πατρίδα, προβάλλοντας τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, τη διατήρηση και την ενίσχυση της παιδείας και τον ρόλο της θρησκείας μας, στις παροικίες μας, στις χώρες όπου ζείτε, προοδεύετε και δημιουργείτε.
Τελειώνοντας, σας καλωσορίζω και σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει τον αγώνα σας, που είναι κοινός αγώνας υπέρ των δικαίων μας. Ως γνωρίζετε και σας διαβεβαιώνουμε για ακόμη μία φορά, η Κύπρος, λαός και πολιτική ηγεσία, εκτιμούν και αναγνωρίζουν την πολύτιμη συμβολή σας.  

-----------------------