25/8/14

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κας Καίτης Κληρίδη στο Συνέδριο των Αποδήμων

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα
και Θέματα Αποδήμων κας Καίτης Κληρίδη στο Συνέδριο των Αποδήμων

Καλησπέρα και καλωσορίσετε στην Κύπρο μας!
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σας. Για ακόμη μια φόρα η εδώ σας παρουσία αποδεικνύει τους ακατάλυτους δεσμούς σας με την Κύπρο και επιβεβαιώνει το συνεχές ενδιαφέρον σας για ευόδωση του κοινού μας αγώνα.
Η προσφορά σας στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Η πολιτεία και ο λαός μας είναι ευγνώμονες για την πολύτιμη συμβολή σας που έχει οδηγήσει στη δημιουργία προσβάσεων και προώθησης των θέσεων μας στο διεθνές πεδίο.
Όπως καλά γνωρίζετε οι καιροί είναι δύσκολοι. Η Κύπρος δίνει ένα γιγαντιαίο αγώνα για να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες που επισώρευσε η οικονομική κρίση. Ο αγώνας αυτός είναι σκληρός, όμως έχουμε αντέξει και ανταπεξέλθει και στο παρελθόν κάτω από χειρότερες συνθήκες.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή οι μνήμες μας πηγαίνουν πίσω σε εκείνες τις εφιαλτικές μέρες που άλλαξαν την πορεία της χώρας μας και σημάδεψαν για πάντα τις ζωές πολλών από εμάς.
Όσοι από μας ζήσαμε τις εφιαλτικές εκείνες μέρες γνωρίσαμε την αντοχή και τη δυναμικότητα του Κυπρίου. Και είναι αυτή η αντοχή και δυναμικότητα που θα εξασφαλίσει για ακόμη μια φόρα την αναγέννηση αυτού του τόπου.
Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα σας στις χώρες που ζείτε. Με τη δημιουργική σας συμμετοχή στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκεστε, έχετε γίνει πρεσβευτές του καλού ονόματος της μικρής αλλά περήφανης Κύπρου μας. Σας καλούμε να μεταφέρετε και να μεταλαμπαδεύσετε αυτό το πνεύμα και στις νεότερες γενεές, όπως κάνετε μέχρι τώρα.
Με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία των νέων μας. Βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό την έντονη δραστηριοποίηση της νέας γενιάς (της τρίτης και ακόμα και τέταρτης γενιάς των απόδημων) μέσω της ΝΕΠΟΜΑΚ. Μέσα από τη δραστηριοποίηση αυτή υφίσταται μια άλλη Κύπρος, διάσπαρτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Αυτό το δέντρο ελπίδας είναι που καλούμαστε να στηρίξουμε τόσο εμείς όσο και εσείς.
Με την ευκαιρία της επικείμενης αποχώρησης μου από τη θέση της Επιτρόπου θέλω να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία σας. Είμαι σίγουρη ότι ο νέος Επίτροπος και η Υπηρεσία Αποδήμων θα προχωρήσουν περαιτέρω τα θέματα που σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.
Η συνδρομή όλων στον αγώνα για επιβίωση της Κύπρου είναι απαραίτητη, και πιστεύω, δεδομένη.
Είναι σταθερή μου πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί ο αδιάλειπτος αγώνας σας για ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και διατήρηση και περαιτέρω σφυρηλάτηση των δεσμών μεταξύ των παροικιών μας και της μητρώας γης. Και σε αυτό τον κοινό αγώνα η πολιτεία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας.