19/5/14

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη
στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ ήταν και ο στόχος μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως και επηρεάζουν άμεσα τα τρόφιμα, όπως η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η αύξηση του πληθυσμού και η οικολογική ρύπανση.

«Η Κύπρος αντιλαμβάνεται την εξέχουσα σημασία που έχει το θέμα αυτό», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο κ. Κουγιάλης.   «Μέλημά μας είναι οι πολίτες μας να κατανοήσουν καλύτερα έννοιες όπως η τελική ημερομηνία ανάλωσης («use by»), και η ελάχιστη ημερομηνία διατηρησιμότητας («best before»), ώστε να είναι σε θέση να συμβάλουν με τις επιλογές τους στη μείωση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων».

Ο Υπουργός Γεωργίας θεωρεί απαραίτητο να διευκρινιστεί στο κοινό η έννοια της ημερομηνίας στις επισημάνεις, προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα των καταναλωτών ως προς το κατά πόσο το τρόφιμο είναι εδώδιμο, και να ξεκαθαριστεί ότι η ημερομηνία σε σχέση με την ελάχιστη διάρκεια σχετίζεται με την ποιότητα, ενώ η ένδειξη για τελική ημερομηνία ανάλωσης σχετίζεται με την ασφάλεια του προϊόντος.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για χρήσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στις συνέπειες στη γεωργία λόγω της απουσίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων για χρήση σε καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, ιδιαίτερα στη νότια ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη διαφόρων εχθρών και ασθενειών. Επεσήμανε, τέλος, ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη προς επίλυση του προβλήματος.  

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Κουγιάλης πραγματοποίησε, επίσης, διμερείς επαφές με τον ομόλογό του Υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας κ. Christian Schmidt, καθώς και με τον Πολωνό ομόλογό του κ. Marek Sawicki, τους οποίους ενημέρωσε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κυπριακός γεωργικός τομέας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Κύπρο.