9/5/14

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για την Ημέρα της Ευρώπης





Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή
για την Ημέρα της Ευρώπης


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Μία δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Μαΐου του 1950 από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών  Ρομπέρ Σουμάν, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα, υπήρξε ο θεμέλιος λίθος και η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών - μελών της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα αποτελείται από 28 κράτη και αριθμεί 500 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2008. Η Κύπρος πιστεύει στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρούμε ότι οι αξίες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη.

Δυστυχώς, η σημερινή επέτειος βρίσκει την πατρίδα μας υπό το βάρος μεγάλης οικονομικής κρίσης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τον λαό μας. Επιπλέον, η πατρίδα μας εξακολουθεί εδώ και 40 χρόνια να υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και ένα μεγάλο μέρος εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή.

Παρόλα αυτά, η Κύπρος έχει και να προσφέρει και να κερδίσει από τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αγωνιστούμε, για να διαφυλάξουμε ότι οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της συνεργασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διέπουν την Ένωση από την ίδρυσή της, θα εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Κύπρου. Όραμά μας είναι μια Κύπρος ελεύθερη και επανενωμένη, στην οποία όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τους θεσμούς και τις αξίες που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη Ευρώπη.

--------------------