30/3/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση «Ώρα της Γης», στο Προεδρικό Μέγαρο

Με ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά που φιλοξενούμε και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο την εκδήλωση για τον εορτασμό της «Ώρας της Γης». Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε το σεβασμό και την εκτίμηση μας στη Γη, «τη μητέρα όλων και κοινή τροφό», σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Μένανδρο.

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί την ελάχιστη οφειλή προς τον πλανήτη μας, ο οποίος είναι πηγή ζωής για τον ανθρώπινο πολιτισμό εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση και την εξέλιξη του αγαθά: τροφή, πρώτες ύλες, νερό, ήλιο και αέρα.
Η σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος η οποία βρισκόταν σε αρμονία και ισορροπία στο παρελθόν έχει πλέον διαταραχθεί στην εποχή μας. Το δέος που ένιωθε ο πρωτόγονος άνθρωπος απέναντι στη φύση έδωσε τη θέση του στην ακόρεστη δίψα για επιβολή και κυριαρχία. Η αλόγιστη ανάπτυξη της τεχνολογίας και η άκρατη χρήση του ορυκτού πλούτου που άρχισαν με τη βιομηχανική επανάσταση οδήγησαν και οδηγούν στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας σε όλον τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατές ακόμη και στη μικρή μας πατρίδα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και οι συνεπακόλουθες ασθένειες και παθήσεις στην υγεία του ανθρώπου, απαντώνται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας. Οι αρνητικές συνέπειες των φαινομένων αυτών αναμένεται να επηρεάσουν ζωτικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία και επομένως να καταστήσουν δυσχερέστερη την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Συνεπώς η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αφύπνισή μας και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουμε όλοι καθήκον και ευθύνη να διαφυλάξουμε τον πλανήτη μας γενικότερα και τον τόπο μας ιδιαίτερα, ούτως ώστε τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν ένα καθαρό περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να γίνει αυτό κατορθωτό πρέπει να δράσουμε αμέσως και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής να καταστεί διαχειρίσιμη και ανατρέψιμη. Οι προσπάθειες μας πρέπει να είναι οργανωμένες, συντονισμένες και συλλογικές. Είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς, πολιτικοί και κοινωνικοί, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η Κύπρος διατηρεί ακόμη ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και την υψηλότερη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Το φυσικό αυτό πλούτο που κληρονομήσαμε αναλάβαμε την υποχρέωση να τον διατηρήσουμε, να τον εμπλουτίσουμε και να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο.
Έχοντας ως βασικό γνώμονα αυτή την υποχρέωση εφαρμόζουμε συγκροτημένη στρατηγική, ως αποτέλεσμα και των εισηγήσεων της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, αλλά και παλαιότερα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε πολιτικές που διαπερνούν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκροτήσαμε και εφαρμόζουμε συνεκτικά σχέδια για:
- τη χωροταξία,
- την ανακύκλωση,
- τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου,
- τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων,
- την προστασία των υδάτινων πόρων,
- τη διατήρηση της βιοποικιλότητας,
- την προώθηση πιο καθαρών μεταφορικών μέσων.
Επιπρόσθετα, έχουμε εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας την «καθαρή και πράσινη ενέργεια». Προωθούμε την «πράσινη ανάπτυξη» με την αναθεώρηση των σχεδίων χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
- Τηρούμε πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς.
- Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είμαστε συνεπείς στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας.
Θέσαμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων μέσω:
- Της εισαγωγής των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στη βιομηχανία,
- Της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων και
- Της επέκτασης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Η απειλή της κλιματικής αλλαγής επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω στη μικρή μας Κύπρο, παρόλο που η ίδια δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη. Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε ενεργά στις διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών.
Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την περίοδο 2013-2020. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στροφή μας προς μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και θα δημιουργήσει «πράσινες θέσεις εργασίας» οι οποίες συντείνουν στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας.
Συμμετέχουμε στην «Ώρα της Γης» και εκφράζουμε την επιθυμία και την ετοιμότητα μας να προστατέψουμε τον πλανήτη μας. Όλοι μαζί σβήνουμε συμβολικά τα φώτα και στέλνουμε μήνυμα ελπίδας ότι ενωμένοι μπορούμε να επιφέρουμε την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο.
Συγχαίρω θερμότατα την Επίτροπο Περιβάλλοντος που είχε την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης, αλλά και για τις πολιτικές που υποβάλλει έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο εναρμονισμένοι με τις ανάγκες του πλανήτη μας.