22/1/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τη Συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις, σε εμπλεκόμενους φορείς






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα στο Λονδίνο, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη γης εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.



Στο περιεχόμενο της Συμφωνίας αναφέρθηκε, επίσης, αναλυτικά ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Τάσος Τζιωνής.

Μετά την παρουσίαση, στην οποία παρέστησαν Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του CIPA και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς, οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τη Συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ιδιοκτήτες γης εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων που εμπίπτουν στη Συμφωνία, είναι ελεύθεροι να διαθέσουν τις περιουσίες τους όπως αυτοί επιθυμούν και σε όποιους επιθυμούν νοουμένου ότι οι τελευταίοι διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία και Νόμοι που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιωνής ανέφερε ότι όλες οι πράξεις, σχετικά με τις περιουσίες αυτές, θα γίνονται μέσω των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι μεμονωμένες ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί περί της λεγόμενης «Γιβραλταροποίησης» είναι αβάσιμες, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία πετυχαίνει για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποίηση του γνωστού Παραρτήματος Ο για τη Διοίκηση των Βάσεων στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί μέρος της δέσμης των Συμφωνιών του 1960.

Πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τη στρατιωτική χρήση των Βάσεων και όχι την οποιαδήποτε εκμετάλλευση τους για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Στη Συμφωνία, είπε, γίνεται ξεκάθαρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις εντός των Βάσεων, ενώ διατηρείται και ενισχύεται η δέσμευση του να μην τις εποικίσει, όπως άλλωστε προνοείται από το Παράρτημα Ο.

____________________