21/1/14

Συμμετοχή Κυπρίων Βουλευτών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου



Συνεχίζονται σήμερα στη Μασσαλία οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ). Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται στη Συνέλευση από τους Βουλευτές, κ.κ. Νίκο Τορναρίτη, κ. Άριστο Δαμιανού και κα Ρούλα Μαυρονικόλα. Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας συμμετείχαν στις συζητήσεις που διεξήχθησαν επί διαφόρων θεμάτων στο επίπεδο της Ολομέλειας της ΚΣΜ.


Κατά τη σημερινή συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης, έγινε παρουσίαση έκθεσης, της Μόνιμης Επιτροπής για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Ο ρόλος των γυναικών στην Αραβική Άνοιξη». Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε η μαχητικότητα των γυναικών στις εξελίξεις, εντοπίστηκε, ωστόσο, σοβαρή επιδείνωση της θέσης της γυναίκας στις κοινωνίες αυτές και οπισθοδρόμηση όσον αφορά στη διασφάλιση και άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Τονίστηκε δε ότι, για να επιτευχθεί η κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση των γυναικών, θα πρέπει να προωθηθεί η ισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργοδότησής τους. Το σχετικό Ψήφισμα, που ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, καλεί τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης να συμπεριλάβουν τις γυναίκες στα σώματα λήψης αποφάσεων για το πολιτικό μέλλον των χωρών τους και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την εδραίωση της ισότητας.

Μιλώντας στα πλαίσια της συζήτησης, η κα Μαυρονικόλα εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση της συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη προόδου στην προώθηση του στόχου της ισότητας των δύο φύλων στην κοινωνία και την πολιτική. Μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ίση πρόσβαση στα σώματα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, είπε η Κύπρια Βουλευτής, η εισαγωγή ποσοστώσεων είναι απαραίτητη, όπως υπογραμμίστηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο του Παγκοσμίου Φόρουμ για τις Γυναίκες στα Κοινοβούλια, στις Βρυξέλλες, ώστε να επέλθει αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και για την ανάδειξη όλων των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα οποία αποτελούν εμπόδιο στην ενδυνάμωση και την αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.

Υιοθετήθηκε, εξάλλου, από τη Γενική Συνέλευση, Έκθεση και Ψήφισμα για το θέμα της ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες στην απασχόληση. Η έκθεση διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις σε πολλές χώρες της Μεσογείου όσον αφορά στις ευκαιρίες εργοδότησης ατόμων με αναπηρία, καθώς και στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στους χώρους εργασίας. Το Ψήφισμα καλεί ιδιαίτερα τα Κοινοβούλια, μέλη της ΚΣΜ, να νομοθετήσουν για αποτροπή των διακρίσεων σε βάρος ατόμων με αναπηρία και να υιοθετήσουν πολιτικές και δράσεις για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου ολοκληρώνονται αύριο, 22 Ιανουαρίου.

_____________