7/1/14

Εφαρμογή ελέγχου εισαγωγέων ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών ειδών και ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών από το Τμήμα Περιβάλλοντος




Στα πλαίσια εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας που αφορά τους εισαγωγείς (παραγωγούς) Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Ειδών και Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών (μπαταρίες οικιακού τύπου), τo Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τροχοδρομούν μέτρα συμμόρφωσης μέσω διαδικασιών ελέγχου στο χώρο της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Οι διαδικασίες αυτές αφορούν τον έλεγχο των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων των πιο πάνω παραγωγών, όπως αυτές προκύπτουν από τη νομοθεσία, στο στάδιο εισόδου των προϊόντων αυτών στην κυπριακή αγορά, δηλαδή στα λιμάνια. Τo μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των παραγωγών.

Ο έλεγχος θα γίνεται ανά εισαγωγή, με βάση τον αριθμό ΦΠΑ της εταιρείας, για λογαριασμό της οποίας εκτελείται η εισαγωγή των προϊόντων, στην Κυπριακή Δημοκρατία και πριν από την έξοδό τους από το λιμενικό χώρο. Κατά την περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής των διαδικασιών αυτών, η οποία έχει ήδη αρχίσει, όλες οι εισαγωγές που περιέχουν τα πιο πάνω είδη θα ελέγχονται με βάση τον αριθμό ΦΠΑ της εταιρείας και θα δίδεται ειδικό ενημερωτικό έντυπο που επεξηγεί τις πρόνοιες του ελέγχου.

Από την ημερομηνία επίσημης εφαρμογής του μέτρου, δεν θα επιτρέπεται η εκτελώνιση των εν λόγω προϊόντων, αν ο εισαγωγέας δεν τηρεί τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των υλικών αυτών όταν γίνουν απόβλητα, με βάση την Ευθύνη του Παραγωγού ή αν δεν αναγράφεται ο ορθός αριθμός ΦΠΑ του επίσημου εισαγωγέα των προϊόντων. Παρακαλούνται όσοι δρουν εκ μέρους των εισαγωγέων (εκτελωνιστές, διαμεταφορείς, ναυτικοί πράκτορες), όπως ενημερώσουν τους πελάτες τους που εισάγουν τέτοια προϊόντα έγκαιρα, ώστε να προχωρήσουν στις διευθετήσεις για τήρηση των υποχρεώσεών τους αν δεν το έχουν ήδη κάνει, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις εισαγωγές τους όταν τεθεί επίσημα σε εφαρμογή το υπό αναφορά μέτρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, εισαγωγείς οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Αρμόδιας Αρχής, θα πρέπει να αποτείνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος για διευθέτηση των περιβαλλοντικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις εκτελωνίσεις τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι εταιρείες εισαγωγής ότι θα διατηρούν το δικαίωμα τους να εκτελούν κανονικά εισαγωγές, ενόσω συνεχίζουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους με βάση το Νόμο και εφόσον δηλώνεται σωστά ο αριθμός ΦΠΑ τους στην κάθε εισαγωγή.

Στο παρόν στάδιο, για τα Ηλεκτρικά και Ηλεκτρονικά Απόβλητα υπάρχει αδειοδοτημένο από τις Αρχές Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης υπό τον οργανισμό WEEE Ηλεκτροκύκλωση Κύπρου Λτδ (www.electrocyclosis.com.cy, τηλ: 7000 9333 ) και για τις μπαταρίες οικιακού τύπου βάρους μέχρι 2 κιλά, Συλλογικό Σύστημα υπό τον οργανισμό ΑΦΗΣ Κύπρος Λτδ (www.afiscyprus.com.cy, τηλ: 7000 2347).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Λειτουργό Περιβάλλοντος κα Αθηνά Παπαναστασίου (Τηλ: +357 22 408937, Φαξ: +357 22 774945 και μέσω e-mail, στη διεύθυνση apapanastasiou@environment.moa.gov.cy, www.moa.gov.cy/environment).


-------------------------