25/10/13

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε δημοσιεύματα για τον διαγωνισμό ΣΥ 23/13


Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο σχετικά με τον διαγωνισμό ΣΥ 23/13 για αγορά αντισηπτικών προϊόντων και σαπουνιού σε υγρή μορφή για συχνό πλύσιμο χεριών, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

Ο διαγωνισμός ΣΥ 23/13 για αγορά αντισηπτικών προϊόντων και σαπουνιού σε υγρή μορφή για συχνό πλύσιμο χεριών διεξήχθη με προσφυγή σε ανοικτή διαδικασία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 30 του νόμου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.12(Ι)/2006). Συγκεκριμένα, ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων (e-procurement) στις 19/6/2013, με δημοσίευση και στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του ότι η εκτιμώμενη αξία ήταν άνω των σχετικών ορίων (εκτιμώμενη αξία €350.000).

Ο διαγωνισμός αφορούσε δύο είδη, είδος 1 – αντισηπτικό υγρό με απορρυπαντική ουσία για καθαρισμό και αντισηψία χεριών (υγιεινή χρήση) και ξέβγαλμα με νερό, έτοιμο για χρήση και είδος 2 – προμήθεια σαπουνιού σε υγρή μορφή για συχνό πλύσιμο χεριών κατάλληλο για χρήση σε χώρους υγείας έτοιμο για χρήση. Η ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 30/8/2013.

Σχετικά με την απόφαση για την ανάθεση του είδους 2 σημειώνεται ότι:

Σύμφωνα με τους όρους των εγγράφων διαγωνισμού, η προθεσμία για υποβολή σχολίων και ερωτήσεων από τους οικονομικούς φορείς ήταν η 16/8/2013, ενώ η αναθέτουσα αρχή είχε προθεσμία να απαντήσει στα εν λόγω σχόλια μέχρι τις 23/8/2013, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και την παράγραφο 5.2 των εγγράφων του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι η αναθέτουσα αρχή απάντησε σε όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τα πιο πάνω στις 20/8/2013, δηλαδή εντός της σχετικής προθεσμίας.
Ουδεμία προσφυγή υποβλήθηκε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων διαγωνισμού, πριν την προθεσμία υποβολής των προσφορών, όπως έχουν δικαίωμα να πράξουν οι οικονομικοί φορείς όταν πιστεύουν ότι οι όροι του διαγωνισμού δεν συνάδουν με τις αρχές και την νομοθεσία που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.

Για το συγκεκριμένο είδος υπήρξε υγιής ανταγωνισμός μεταξύ οικονομικών φορέων που πληρούσαν τις απαιτήσεις των εγγράφων διαγωνισμού, και η κατακύρωση έγινε στον οικονομικό φορέα με τη χαμηλότερη τιμή στην προσφορά του, σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού.

Στις 4/10/2013 καταχωρήθηκε προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από οικονομικό φορέα, με την οποία στρέφεται εναντίον της απόφασης της Αναθέτουσας Αρχής για την ανάθεση του συγκεκριμένου είδους.