12/9/13

Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής κ. Σ. Φυττή στην Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας σε συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διακήρυξης της Δημοκρατίας, που υιοθετήθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση το 1997
και αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα. Η μέρα αυτή αποτελεί για τα Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο μια ευκαιρία να επαναλάβουν την ανάγκη συνεχούς στήριξης και ενίσχυσης της δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή μέρα για την Κύπρο. Το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στην ιστορία της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύει ότι η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών απαιτεί επίπονη και συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση όχι μόνο έναντι των όποιων πολιτικών προκλήσεων, αλλά και έναντι των σημερινών οικονομικών δοκιμασιών που ταλανίζουν τον κυπριακό λαό.

Η εντολή αυτή είναι ζωτικής σημασίας. Η διασφάλιση της ειρηνικής μετάβασης εξουσίας, η υποστήριξη του κράτους δικαίου, η προώθηση της ισότητας των φύλων, η εγγύηση των πολιτικών δικαιωμάτων, η εδραίωση αξιόπιστων και υπόλογων οργάνων και θεσμών, καθώς και η υπεράσπιση των ελευθεριών των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναγνωρίζονται πράγματι ως επιτεύγματα της δημοκρατίας. Οι προκλήσεις, ωστόσο, που αναφύονται από ελλείψεις και αδυναμίες δημοκρατικών κοινωνιών καταδεικνύουν ότι δεν φτάσαμε ακόμα στο τέρμα της «οδού Δημοκρατίας».

Ο διάλογος χωρίς αποκλεισμούς είναι επίσης ουσιαστική προϋπόθεση και συνάμα βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας. Η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού, για να πετύχουμε στην αποστολή μας ως δημοκρατικά εκλελεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, είναι καθημερινή αναγκαιότητα. Πρέπει, λοιπόν, να εργαστούμε για την προώθηση του πλουραλισμού και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων σ’ όλο τον κόσμο, να αγωνιστούμε για να θέσουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για οικοδόμηση ενός παγκόσμιου δημοκρατικού μέλλοντος, με ουσιαστικό ρόλο στη διακυβέρνηση και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πρέπει να αφουγκραστούμε τις φωνές των νέων μας, των μελλοντικών μας ηγετών και να τους προσφέρουμε την αναγκαία εκπαίδευση για τη δημοκρατία, ώστε να κατανοήσουν πλήρως τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους. Καλούμαστε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα συμμετοχής του κάθε πολίτη στα πολιτικά δρώμενα. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε όλη μας τη δημιουργικότητα για να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας μέσω δράσεων, ελέγχων, μεταρρυθμίσεων, καινοτομιών.

Οι άνθρωποι γράφουν την ιστορία της δημοκρατίας. Και οι άνθρωποι επιθυμούν αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα ενάρετο κράτος δικαίου. Επιθυμούν μια ζωντανή κοινωνία πολιτών, επιθυμούν αποτελεσματικούς και υπεύθυνους κρατικούς θεσμούς, επιθυμούν λόγο για το μέλλον τους. Αυτά είναι ζητούμενα στον καθημερινό αγώνα για εδραίωση της δημοκρατίας, που πρέπει να διασφαλίσουμε στον τόπο μας, στην περιοχή μας, στον κόσμο.